Myran stolen

Stolen Myran (Myren på danska) designades 1952 av Arne Jacobsen för Fritz Hansen. Ursprungligen designades den för att användas i det danska medicinteknikbolaget Novo Industries personalmatsal.

Den blev en klassiker tillsammans med flera av hans andra ikoniska stolar som Sjuan, Ägget och Svanen. Men det var nära att de inte blev av. Fritz Hansen var inte övertygad – men Arne lovade att köpa upp alla stolar om de inte sålde. I början tillverkades den enbart i svart och bok, därefter i jakaranda, teak och ek. Därefter följde svarta och vita – och nu finns den i alla tänkbara olika träslag och färger. Från början hade Myran tre ben – anledningen var främst för att benen inte skulle trassla in sig i varandra, idag säljs både varianten med 3 eller 4 ben – och den med fyra ben är vanligast. Det var först 1980 som Myran lanserades med 4 ben. Det var Myrans succé som banade vägen för Sjuan (som hade fyra ben).

Tack vare dess nätta avtryck och att de är stapelbara passar de till en mängd olika tillfällen; allt från det mindre köksbordet till konferensanläggningar.

Varianter av Myran

3 (3100) eller 4 ben (3101)

Ursprungligen var det bara tre ben på Myran och modellbeteckningen på denna var 3100. Senare gjorde man en variant med fyra ben som blev något stabilare med beteckningen 3101. Idag säljs båda modellerna men versionen med fyra ben är den som säljer bäst.

Färger och utförande

Myran finns i en mängd olika färger och du kan kombinera ihop ditt alldeles unika uttryck! Du kan såklart välja i ett naturellt träutförande i en mängd olika fanérer; körsbärsfanér, askfanér, bokfanér, lönnfanér, ekfanér och en hel drös till. Utöver detta kan du få färgad fanér eller lackerad (heltäckt) fanér.

Som att detta inte vore nog så kan du även välja mellan flera olika underreden; kromade, bruna bronsfärgade eller ”varm grafit” (mörkgrå).

Vad kostar stolen Myran?

Myran brukar kosta runt 3000 kronor och uppåt, men då och då kan det vara erbjudanden där du kan hitta varianter närmare 2500 kronor. En del varianter i träfanér kostar oftast en bit över 4000 kronor.

Begagnade Myran

Det finns ofta begagnade Myranstolar på till exempel Blocket. Beroende på skick kan de kosta från cirka 1000 kronor (styck) och uppåt. Ju fler stolar ger ofta ett bättre styckpris.

Myran på auktion

På Bukowskis och Barnebys finns det då och då partier av Myran-stolar på auktion.

Mått på stolen Myran

Myran är en ganska nätt stol som lämnar ett litet avtryck platsmässigt – med desto större intrycksmässigt.

Höjd:81 cm
Bredd:52 cm
Sitthöjd: 46 cm
Djup: 48 cm

Vad passar stolen Myran till?

Myran passar i alla hem och till alla bord. Men kanske är den lite extra smidig till mindre bord – eller om du vill få plats med många vid ett större bord. De tar ganska lite plats i anspråk och det nätta formspråket gör att de aldrig känns klumpiga. Många har Myran-stolar till mindre runda bord – vilket är väldigt snyggt!

Myran är stapelbara vilket gör att de är lätta att förvara när de inte används.

Här kan du beställa/köpa Myran

Svensson har en mängd olika varianter av ”Sjuan”
Nordiska Galleriet har många varianter i lager för omgående leverans

Hur vet jag att det är en äkta Myran?

Det finns en mängd plagiat av Myran, men det finns några sätt att ta reda på om det är en äkta. Under ett original finns det en kåpa som täcker fästet av de tre eller fyra benen. På kåpan ska du hitta Fritz Hansens logo och serienumret på stolen. Om dekalen skulle vara borta så ska samma information finns som i relief i plasten.

Till ett original ska det finnas ett kvalitetsbevis (undertecknat) – om det inte finns; kontrollera om det finns ett kvitto.

Många kopior är lite sämre än originalet, speciellt infästningen av benen, som kan vara lite rangliga. Kopiorna håller ofta sämre i kurvningen i sitsen än i ett original; leta efter sprickor eller lyftningar. Detta kan såklart även hända ett original ibland.