Stolar av Hans Wegner – Carl Hansen & Søn

Carl Hansen & Son har tillverkat möbler; men kanske framförallt stolar i över 100 år och har ett enormt fint utbud av möbler från olika designers. De som de är mest kända för är antagligen stolarna designade av Hans Wegner; vi talar såklart om Y-stolen: CH24 (Wishbone Chair), men även Fåtöljen CH22, Stolen CH20, Stolen 23 och Fåtöljen CH25. Förutom Hans Wegner så tillverkar Carl Hansen även möbler av andra kända möbeldesigners så som Arne Jacobsen, Bodil Kjær, Børge Mogensen och Ole Wanscher.

CH24 – Y-stolen

Ritades redan 1949 av Hans Wegner för Carl Hansen & Son – den har efter detta varit i produktion sedan 1950. Wegner ville alltid skapa den bästa stolen och han var inte bara en duktig snickare, han hade ett öga för detaljer. Men de skulle inte bara se bra ut – de skulle även vara sköna att sitta i.

Läs mer om CH24 – Y-Stolen här

CH25 – Loungestolen

Denna stol lanserades året efter Y-stolen; 1950. Med sin flätade sits och rygg var det något som inte hade existerat tidigare och den blev mycket uppmärksammad. Det vävda papperssnöret var något helt nytt inom möbelvärlden på den här tiden. Stolen har handflätad sits och rygg av totalt cirka 400 meter papperssnöre. För en skicklig hantverkare tar det cirka 10 timmar att göra flätningen; detta är något som återspeglas i priset, dryga 30 000 kronor får du idag betala för en CH25.

Läs mer om CH25 här

CH22 – Loungestol

Även denna tillverkades av Hans J. Wegner under 1950-talet. Denna ingick i hans debutkollektion och även denna har en flätad sits. Denna har till skillnad mot CH24 och CH25 inte varit i produktion hela tiden sedan 1950. År 2016 fick den åter gå i produktion efter att inte ha tillverkats i flera årtionden.

CH20 – Elbow Chair

Man kan tro att CH20 borde tillverkat innan klassikern CH24, men så är inte fallet. Denna stol designades 1956. Men på den tiden skapades bara två prototyper och därefter hamnade den aldrig i produktion, ända tills 2005 då den väcktes till liv. Den har flera unika detaljer och den blev snabbt en modern klassiker. Ryggstödet är det som sticker ut såklart, det är tillverkat i ett stycke trä och ger ett stöd åt både rygg och armbågar utan att vara klumpig. Sitsen vilar på en unik konstruktion så den närmast ser ut att sväva. Omtyckt både som matsalsmöbel och snygg kontorsstol.

Läs mer om CH20-stolen här!

CH30 – Stol

Designades 1954 och denna andas verkligen Wegner. Med böjda former och exceptionell komfort. Den är nätt i sin utformning och till skillnad mot exempelvis CH24 kan denna skjutas in under ett bord då den inte har några höga karmar. Tillverkas i ek eller valnöt och finns med olika sitsar i tyg eller läder.

CH33P – Stol

1957 designades denna skönhet av Wegner. Den tillverkades sedan i 10 år för att sedan pausa ändå till 2012 då produktionen återupptogs. Här hittar man många av Wegners karaktäristiska detaljer så som det välvda ryggstödet och de synliga täcklocken. Stolen är tillverkad med stoppad sits som finns klädd i tyg eller läder.

CH88 – Stol

Denna stol finns i två varianter CH88P och CH88T. Skillnaden ligger i sitsen där CH88T är oval träsits i formpressad fanér medan CH88P har en stoppad och klädd sits i tyg eller läder. Till skillnad mot många andra Wegner-stolar har denna en ram i stål. Kombinationen ger denna stol ett nätt och modernt uttryck.