Soffor

Att välja rätt soffa

Det är mycket att tänka på inför ett nytt soffköp. En soffa blir många gånger rummets mittpunkt. Det man ser först när man kommer in i rummet, helt enkelt. På så sätt speglar soffan också rummet som helhet. Så innan du köper en ny soffa kan det vara en bra idé att söka reda på information om olika soffor, stilar och inte minst material. Olika material kräver olika möbelvård, och det kan därför vara till fördel för dig som köpare att känna till allt sådant innan du tar ditt beslut. Här nedan följer en sammanfattning om det allra viktigaste du behöver tänka på innan du väljer din nya soffa – så att du hittar den soffa som passar dig allra bäst.

Trender just nu

Under 2020 kan vi förvänta oss att se mer av jordnära, ljusa färger. En färgpalett som redan började synas under 2019, men som kanske blir ännu tydligare i år. En fördel med denna färgskala är att det enkelt går att matcha med hemmets övriga inredning. Ytterligare något som ser ut att bli en trend under det kommande året är manchestertyget. Soffor, fåtöljer och sittpuffar går alla att hitta i det här härligt klassiska 70-talstyget. Om du går i tankar på att köpa en soffa i manchestertyg är du alltså helt rätt ute. Om soffan dessutom är beige, oliv eller varför inte gul, kommer du garanterat ha ett av årets mest trendiga vardagsrum. Hela vintagetrenden är faktiskt något som ser ut att bli stort även i år. 70-talet och 80-talet är årtionden som årets design har hämtat inspiration ifrån – men i en modern tappning.

Att välja rätt soffa är en konst. Vi försöker hjälpa dig med både inspiration och handfasta tips när det kommer till det stora valet. Vet du inte riktigt vad du är ute efter? – Inga problem, här kan du vältra dig i olika modeller och färger tills du hittar något som passar.

Visar 1–20 av 3872 resultat

Välj bland olika modeller

Förutom att välja färg och material på sin soffa finns det också ett stort antal olika modeller att välja bland. Howardsoffor, sammetssoffor, divansoffor, bäddsoffor eller dagbäddar för att bara nämna några av de många modeller som finns. Nedan följer en kortare beskrivning av de olika modellerna för att du enkelt ska kunna välja rätt soffa utifrån dina behov.

Bäddsoffor och dagbäddar

Bäddsoffor och dagbäddar har, som namnen även skvallrar om, dubbla funktioner. De passar kanske bäst för dig som bor lite mindre och är i behov av extra sovplatser för dina gäster men inte har ett extra gästrum. En bäddsoffa och en dagbädd kan komma i många olika utföranden, men har i regel en lite enklare design och ofta en lite fastare sittdyna. Det beror på att bäddsoffan också ska fungera som en säng, och därför kan den inte vara alltför mjuk.

Howardsoffor

Det som utmärker Howardsoffan är svängda armstöd, svarvade ben och metallhjul framtill. Detta är en riktigt klassisk soffa. Den tidlösa designen gör den till den perfekta soffan för dig som vill ha något som funkar över tid. I och med att Howardsoffan blivit så pass populär hittar du den i de allra flesta möbelbutiker. Den kommer i många olika tappningar och finns både i lyxigare och lite enklare varianter. Priset på Howardsoffan kan därför variera en del och passar därför både dig med en lite lägre budget och för dig som tänkt köpa en riktig kvalitetssoffa.

Sammetssoffor

En sammetssoffa är egentligen ingen modell utan handlar om soffans material. Men då det under de senaste åren blivit en mycket populär soffa, har den många gånger en egen kategori på många möbelbutikers hemsidor. Det som utmärker sammetssoffan är att den är klädd helt i sammet. Men modellerna kan variera. Det är dock vanligt att sammetssofforna är lite mindre, och man ser sällan exempelvis en divansoffa i sammet. Sammetssoffan brukar snarare ha en mer klassisk modell, så som Howardsoffan. Den djupa sammetsklädseln ger ett lyxigt intryck och passar för dig som gillar inredning som sticker ut.

Divansoffor

Divansoffor är en mycket populär typ av soffa. Divansoffan är en bekväm soffa som inbjuder till att koppla av. I och med den lite längre divanen kan du sjunka ner ordentligt i soffan. I vissa möbelbutiker kan du bygga ihop din egen soffa där du själv väljer om du vill placera divanen på höger eller vänster sida. Om du däremot beställer en färdigbyggd soffa är det viktigt att vara uppmärksam på just vilken sida divanen är placerad – denna går nämligen inte att flytta på i efterhand.

Material och möbelvård

Olika material kräver olika möbelvård. Olika material kräver också olika mycket underhåll. För många kan detta därför också vara avgörande för vilken soffa man bör köpa. Genom att ta hand om sina möbler på rätt sätt förlänger man också möbelns livslängd. Det är alltså nödvändigt att ta hand om sina möbler på ett korrekt sätt för att de ska se nya och fräscha ut så länge som möjligt. De vanligaste materialen när det kommer till soffklädsel är textil och läder. Det finns också specifika produkter för konstläder.

När du köper en soffa är det bra att behandla den direkt med impregnering. Det kommer att skydda din soffa mot både väta och fläckar. Sedan kräver din soffa rengöring. Även då är det viktigt att köpa en produkt som anpassats efter klädselns material. Om du har en soffa i läder ska du alltså alltid använda rengöring anpassad för läder, och samma sak gäller om din soffa är i textil. Allt detta kan du köpa i din möbelbutik, så i samband med ditt soffköp kan det vara en värdefull investering att också köpa de produkter du behöver för rengöring och möbelvård.

Läder är ett naturmaterial och kräver därför mer underhåll än en soffa i konstläder eller textil. Läder har en skyddande oljig hinna som med tiden försvinner. Utan den här skyddande hinnan torkar lädret ut och det kan uppstå sprickor. För att undvika detta är det därför viktigt att du själv smörjer in din soffa med läderbalsam. Då återfår lädret den skyddande hinnan och kommer att hålla mycket längre. Om du känner att det kräver för mycket arbete att underhålla din lädersoffa, är det lämpligare att välja ett annat material. Om du vill få samma intryck som med en lädersoffa kan du istället välja en soffa i konstläder. Det är dock viktigt att komma ihåg att riktigt läder är ett mer slitstarkt och hållbart material än konstläder om det sköts på ett korrekt sätt.

Filtrera på pris

Klicka på aktiva filter du vill ta bort