Divansoffor - Den multifunktionella soffan

Du känner igen en divansoffa på att den har en utstickande sittdel som helt eller delvis saknar ryggstöd och går att lägga sig raklång på. Förutom att man på så vis kan välja om man vill sitta eller ligga bekvämt i soffan bjuder L-formen in till mer socialt umgänge när man är ett större gäng som samlas i den, genom att man då kan sitta vända mot varandra. Det finns även soffor som har två utstickande divandelar, vilka tillsammans bildar en U-form. Dessa kallas dubbeldivansoffor, och passar utmärkt för stora familjer, eller i hushåll som ofta får gäster.

Skillnaden mellan divaner och schäslonger?

Det är vanligt att blanda ihop divaner och schäslonger, och beteckningarna används ibland för att referera till möbler som inte fanns när uttrycken uppkom. Den ursprungliga schäslongen är en typ av vilsoffa främst avsedd för endast en person, med karm i ena änden. Den klassiska divanen, som har sina rötter i Mellanöstern, avser ett soffliknande arrangemang bestående av en madrass placerad intill en vägg på golvet, med lösa kuddar att luta sig mot. Divaner blev populära i Europa under den romantiska eran i början av 1800-talet, och dåtidens budoarer inreddes gärna med en eller flera divaner.

Visar 1–20 av 316 resultat

Besök butiker med Divansoffor - Den multifunktionella soffan direkt

Obegränsat antal modeller

Även om grundprincipen för divansoffor är densamma, finns det en oändlig mängd utformningar och stilar att välja mellan. Ofta varieras utseendet genom ryggstödets placering, men även genom antal divandelar, samt åt vilket håll de sticker ut. Det är också vanligt att du som köpare delvis kan anpassa modellen efter vad som passar ditt hem bäst, till exempel genom att välja i vilken ände av soffan divandelen ska placeras. I vissa fall ges även möjligheten att välja mellan några olika utseenden på armstöd och/eller ben, vilket innebär att du kan anpassa soffan efter din egen smak och den omgivande miljön.

Välja rätt storlek

Innan du slår till och köper en soffa finns några viktiga aspekter att tänka på. För det första är det bra att få en verklig uppfattning om hur stor plats soffan kommer att ta, och särskilt om du funderar på en modell med divan, som sticker ut och ställer krav på större utrymme. Det är lätt att underskatta hur stor del av ett rum en soffa tar upp, även om du har sett den i verkligheten. Soffor tenderar att se mindre ut i möbelvaruhusens stora lokaler än i våra vardagsrum. Ett sätt att få en klar bild är att markera soffans yttre linjer med maskeringstejp på golvet. På så vis kan man även experimentera med divanens placering, och avgöra vilken lösning som passar bäst.

Soffans roll i rummet

Ett annat val som är värt att tänka igenom noga är vilket tyg du ska välja till din soffa. Materialet och dess färg och mönster kommer till stor del att bidra till den stil och atmosfär rummet får. Om miljön runtomkring innehåller stormönstrade, färgglada textilier eller tapeter kan du välja ett sofftyg utan mönster och i en mer diskret färg, som vit, grå eller beige. Om du däremot vill låta soffan bli den del i inredningen som sticker ut och tar plats kan du vända dig till starkare kulörer och mer expressiva mönster. Från ett praktiskt perspektiv är det såklart också bra att tänka på om du kommer att ha behov av att tvätta tyget eller inte.

Passar mindre och större plånböcker

Prismässigt kan man generellt säga att divansoffor är något dyrare än vanliga två- eller tresitssoffor, vilket helt enkelt beror på att de är större och mer material går åt när de produceras. De billigaste varianterna kostar cirka 4 500 kronor, och de allra lyxigaste modellerna ungefär 25 000 kr.

Filtrera på pris

Klicka på aktiva filter du vill ta bort