Kategorier
Köpguider

Y-stolen

Det givna valet för dig som vill ha något snyggt, bekvämt och som kommer stå sig i decennier!

Y-stolen i Ek - Carl Hansen CH24

Om du hamnat här så har du säkert en liten aning om vad Y-stolen faktiskt är. En märklig beskrivning kan tyckas, men ganska logiskt när när du väl hör förklaringen och ser stolen; det är nämligen ryggstödet som liknar ett Y. Stolen är designad av Hans Wegner 1949 för Carl Hansen & Son. Den blev snabbt en designklassiker som håller sig minst lika stark nu över 70 år senare. Så är du ute efter en snygg och bekväm matsalsstol så är detta ett säkert kort!

Kärt barn har många namn

Y-stolen har fått många namn, det mest kända kanske är ”Wishbone-chair”. Wishbone är benet mellan nacken och bröstet på en fågel och delar upp sig i två delar. Ryggstödet på ”Y-stolen” har just denna form. Eller som ett Y då, som kanske är det vanligare smeknamnet i Sverige. Den är också känd som CH24, alltså Carl Hansen 24.

Varianter av Y-stolen

Den finns i flera olika träslag, där Bok är den som brukar vara billigst. Men den finns också i ek, ask, valnö & mahogny. I de flesta träslag finns den i både lackad, oljad eller bara såpad. För att göra valet ännu knivigare finns även repsitsen i olika färger; naturflätad eller svart.

Y-stolen i Ek med naturfärgad eller svart repsits är väldigt populär, men också den lite mildare (och billigaste) varianten i bok. Vill du sticka ut med en färg så finns bok-varianten i flera färgställningar så som röd, orangeröd, antracitgrå, olivgrön, vit eller svart.

Vilka bord passar Y-stolen till?

En smaksak såklart, men kom ihåg att Y-stolen är 55 cm bred när du räknar hur många platser du ska få plats med. Färg- och materialmässigt kan du välja att matcha stol och bord, eller så kan du välja att matcha repsitsens färg med bordet. Kontraster kan såklart också vara fint!

Vill du har en ”perfect match” så tittar du på matbordet CH327; också av Hans Wegner såklart. Det är framtaget just för Y-stolen och är både elegant och välgjort. Finns i två storekar 190 x 95 cm och 248 x 95 cm. Alla versioner är i Ek men med olika behandling för olika nyans/uttryck.

Det mindre bordet är perfekt för 3 Y-stolar per långsida och det större för 4 Y-stolar.

Är Y-stolen bekväm?

Repsitsen, armstöden och den lilla svikten i ryggstödet gör sammantaget Y-stolen till en mycket bekväm stol; lika bekväm som snygg skulle vi säga.

Hur stor plats tar Y-stolen?

En berättigad fråga! Den är relativt bred; 55 centimeter. Så när du planerar hur många sittplatser du får plats med runt ditt bord. Jämför till exempel med populära Ton 18 som är en relativt liten stol så är denna bara cirka 40 centimeter bred.

Hur är kvalitén på Y-stolen?

Då det är en karmstol så är den lite mer ombonad än en stol utan armstöd, men hantverket bakom ett Y-stol-original är fantastiskt bra.

Begagnatmarknaden för Y-stolar?

Som med alla designklassiker finns det en god andrahandsmarknad. Andrahandspriset är gott, vilket kan vara något att tänka på när man investerar i en originalprodukt av god kvalité. Troligtvis kommer inte populariteten för Y-stolen att minska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *