Designstolar

Om du är på jakt efter en ny stol; vare sig det är till ett kök, matbord, loungestol eller utomhusstol så är det ett säkert kort att satsa på en designklassiker. De är klassiker av en anledning och de kommer att stå sig och kännas aktuella i årtionden. Kvalitén på en klassiker är också nästan alltid av väldigt god kvalité – en dålig eller obekväm stol skulle sällan skapa en ”klassiker”. På köpet får du också ett gott andrahandsvärde.

Hans Wegner för Carl Hansen & Søn

Hans Wegner designade stolar för Carl Hansen & Søn och det känns nästan som allt han rörde vid blev en ”klassiker”. Här återfinns bland annat den ikoniska Y-stolen (CH24) men även CH20, CH22 och CH25 har blivit klassiker.

Läs mer om Hans Wegners olika stolar här

Stolar från Stolab

Stolab tillverkar över hundra år senare fortfarande stolar i svenska Småland. Här tillverkas klassiska pinnstolen ”Lilla Åland” och andra fina stolar och bord. Här hittar vi stolar designade av bland andra Carl Malmsten (Lilla Åland), Yngve Ekström (Pinnockio, Arka) & Jonas Lindvall (Miss Holly, Hundranian).

Läs mer om Lilla Åland och alla andra modeller från Stolab

Michael & August Thonet för Ton

Ton är mest kända för sina stolar i böjträ. Hört talas om Chair 14 och Chair 18? Dessa är klassiker från Ton designade av Michael och August Thonet. Även Chair 30 och Chair 33 är populära.

Läs mer om de populära stolarna från Ton här

Arne Jacobsen för Fritz Hansen

Sjuan, Myran, Droppen, Ägget och Svanen. Vad har de alla gemensamt? Det är alla designklassiker designade av Arne Jacobsen för Fritz Hansen.

Sjuan och Myran gör sig lika bra runt matbordet som på kontoret eller mötesrummet. De har ikoniska former som man alltid känner igen. Idag finns de i en mängd olika spännande utföranden.

Ägget och Svanen är loungefåtöljer som sticker ut och kan lyfta ett helt rum.

Läs mer om Arne Jacobsens stolar Sjuan, Myran, Ägget, Svanen med flera här!

Charles & Ray Eames för Vitra

Bröderna Eames ställde saker på sin spets med sina formpressade stolar av glasfiber och plast. Tanken var att skapa en bekväm stol formpressad efter människokroppen – och man lyckades verkligen. Det blev en fantastisk succé och många har fortsatt i samma spår.

De är mest kända för deras stolar ”Eames Lounge Chair” och ”Eames Molded Plywood Chair”. Dessa stolar är fortfarande mycket populära och anses vara klassiker inom modern möbeldesign.

Läs mer om Eames-stolarna här!

Stolar designade för/av HAY

HAY tillverkar flera populära stolar; inte minst pinnstolar som bygger på upplagor som är över 50, ibland 60 eller 70 år gamla. Här återfinns till exempel J77 som ursprungligen är formgiven av Folke Pålsson och J104 som är formgiven av Jørgen Bækmark.

Läs mer om HAY-stolarna här!

Philippe Starck för Kartell

Philippe Starck har bland annat formgivet ”Masters Chair” som vunnit flera prestigefyllda priser. Starck har hämtat inspiration från tidigare mästare. Linjerna i ryggstödet hämtar element från Arne Jacobsens ”Sjuan” och flera andra stolar. Han har också skapat flera transparenta plaststolar i sin serie ”Ghost”.

Läs mer om Philippe Starcks stolar här!