Pinnstolen Pinnockio

Pinnockio är precis som Lilla Åland en klassisk pinnstol. Den är formgiven av Yngve Ekström 1955 och tillverkades under 1950- och 1960-talet. När Stolab firade 110 år; 2017 valde man att återuppta produktionen av denna nätta läckerhet. 

Den har ett väldigt nätt och modernt uttryck tack vare att ryggen är relativt låg och att ryggpinnarna lutar inåt mot toppstycket. Den har inte heller några stödpinnar mellan benen; vilket också bidrar till det nätta utseendet. 

Den tillverkas av massiv björk och finns i naturell olja, vitolja, mattlack, vit, svart, olika gråa nyanser, blågrön samt gryningsblå. Ibland finns den tillfälligt i fler kulörer. Varför inte välja ut några favoritfärger och blanda flera färger vid ditt matbord? 

Är Pinnockio bekväm att sitta på?

Tack vare dess relativt breda och djupa sits passar Pinnockio de allra flesta. Om man jämför med Hay J77 som också är en pinnstol med nätta mått så är Pinnockio betydligt bekvämare (enligt oss), i alla fall om du är vuxen då sitsen är djupare. 

Vill du ta komforten till nästa nivå; eller skydda sitsen lite extra finns det en sittdyna som är anpassad för Pinnockio. Den finns i neutral linnefärg, brun-beige eller rosa-vit. Tyget är avtagbart för att lätt kunna tvättas och läderremmen med tryckknappen som används för att fästa dynan på stolen är både snygg och praktisk. 

Varianter av Pinnockio

Alla varianter av Pinnockio är tillverkade av massivt björkträ. Den finns i naturell björk men också vitolja eller ljus mattlack. Utöver dessa trävarianter finns den i en mängd olika härliga färger: Gryningsblå, Lavar blågrön, Ljusgrå, Mörkgrå, Skogstjärn blågrön samt Svart och Vit såklart. Ibland dyker det upp andra färgvarianter på tillfälligt besök!

Olika oljningar av Pinnockio i björk

Alla versioner av Pinnockio är tillverkade i massiv björk. De finns i naturell olja (mitten), vitolja (höger) och ljus mattlack (vänster).

Olika färger på Pinnockio

Dessa är aktuella färger på Pinnockio just nu. Ibland är andra färger på tillfälligt besök.

Mått på Pinnockio

Pinnockio är en ganska nätt, men ändock bekväm då sittytan är generös. Jämför man med många andra pinnstolar är ryggen betydligt lägre. Sitthöjden på 45 cm är normal och passar de allra flesta matbord.

Höjd (inklusive ryggstöd):84 cm
Bredd:45 cm
Djup/längd: 47 cm
Sittdjup:41 cm
Sitthöjd:45 cm

Vad kostar pinnstolen Pinnockio?

Normalpris för Pinnockio brukar vara runt 3000 kronor. Ibland något mer beroende på vilken färg eller lack – ibland kan man hitta den strax under 3000 kronor. Det kan vara värt att hålla utkik efter reor om du ska köpa flera. 

Butiker som säljer Pinnockio-stolen

Nordiska Galleriet lagerför ett stort urval av Pinnockio-stolar
Svenssons brukar ha de vanligaste modellerna av Pinnockio för omgående leverans

Var passar Pinnockio?

Vi tycker att Pinnockio passar i stort sett överallt, något som många pinnstolar har gemensamt. Men kanske extra bra i mindre kök eller rum där man inte vill att stolarna ska “äta upp” för mycket plats. Då ryggen är bland de lägsta vi har hittat bland pinnstolar (Hay J77 är lägre) så tar stolen inte mycket anspråk i rummet och när den är inskjuten under bordet syns den knappt.

Sittdyna till Pinnockio

Det finns en sittdyna som är speciellt framtagen för Pinnockio som baseras på motsvarande sittdyna till Lilla Åland. Snygga läderdetaljer gör det lilla extra. Dynan finns i vit-rosa, neutral linne och brun-beige. Tyget är praktiskt nog avtagbart och tvättbart på dessa dynor.