Sjuan stolen

”Sjuan” är en närmast en variant av succén ”Myran”. Den designades 1955 av Arne Jacobsen. Idag har över 5 miljoner exemplar av stolen tillverkats och sålts av Fritz Hansen (Danmark) som Arne designade den åt.

Jacobsen säger själv att han blev inspirerad av Charles och Ray Eames som använde formpressad plywood i en del av sina verk.

Sjuan finns i flera olika varianter; den vanligaste är den fyrbenta – men det finns även en fembent kontorsstol (med hjul) och en barstolsmodell. Den finns också med armstöd och klädd i tyg eller läder.

Sjuan består av hela 9 formpressade lager fanér samt två bomullslager. Detta gör att stolen kan ha sin speciella form – men även att den har en inbyggd svikt i sig som gör att den blir bekväm för alla.

De olika varianterna av Sjuan

Den vanligaste varianten med fyra ben och träsits/rygg finns i en mängd olika färgkombinationer, över 60 olika och räknar man med alla varianter av tyger och underreden blir det säkert tusentals varianter. Den finns i flera olika träfér-varianter men också lackad i en mängd olika färger.

Klädda varianter av Sjuan

Sjuan finns både i helklädd och framsidesklädd variant. Den framsidesklädda är för dig som vill ha det lite bekvämare utan att dölja det vackra träarbetet helt. Det finns olika kvalitéer på tygklädseln och det går att få den i nästan vilken färg som helst. När det gäller lädervarianterna finns de också i en mängd olika färger.

De vanligaste varianterna finns ofta i lager, men är du ute efter en specifik färg i kombination med visst underrede är det ofta en beställningsvara som tillverkas på beställning.

Sjuan barnstol (3177)

Som många andra möbler som blivit moderna klassiker så har även Sjuan fått en barnvariant (3177). Den är tillverkad på samma sätt som den fullstora Sjuan men här är måtten barnanpassade. Den finns i vit, rosa eller blå och benen är matchade i samma färg. Bakom färgen är det askfanér och du kan se träets ådringar genom färgen.

Mått på barnvarianten

Bredd:40 cm
Höjd:60 cm
Djup:42 cm
Sitthöjd:32 cm

Sjuan kontorsstol (3117 & 3217)

Kontorsstolsvarianten har istället 5 ben med hjul i ett mer stabilt utförande. Den är snurrbar och finns både med (3217) och utan armstöd. Beroende på vart du ska ha stolen går det att välja anpassade hjul därefter (mjuka/hård bromsade/obromsade).

Precis som den vanliga Sjuan så finns även kontorsvarianten i en mängd olika utföranden; från olika träfanéer till helklädda i läder.

Det är en väldigt snygg kontorsstol som passar såväl på hemmakontoret som på en arbetsplats med stil.

Mått på Sjuan-stolen

Bredd:51 cm
Höjd:82 cm
Djup:48 cm
Sitthöjd:47 cm

Kopior av Sjuan?

Med tanke på succén med Sjuan så har så klart många hämtat inspiration från den. Det finns många stolar som är tillverkade på samma sätt med formpressad fanér – och de har lyckats olika bra kan man tycka. En äkta Sjuan med den ikoniska formen är dock enligt oss svårslagen.

IKEA har en stol som kallas Sigtrygg som är tillverkad av träfanér och som påminner lite om en blandning av Myran och Sjuan.

Vad kostar Sjuan och var hittar jag den?

Då det finns så många varianter av Sjuan finns de också i flera prisklasser. En enfärgad brukar ligga runt 5000 kronor, men ibland vid kampanjer kan man hitta vissa modeller för runt 4000 kronor. Läderklädda versioner kostar från cirka 7-8 tusen och uppåt.

Se utbudet hos Nordiska Galleriet
Se Svenssons stora utbud av Sjuan