Arne Jacobsens Stolar för Fritz Hansen

Arne Jacobsen (1902 – 1972) – en av Danmarks mest berömda möbelformgivare. Han är antagligen mest känd för sina ikoniska stolar/fåtöljer men även hans lampserie som numer ofta kallas AJ-lampan är en designklassiker. Förutom att designa möbler så var Arne arkitekt. Under den tid han samarbetade med Fritz Hansen skapade han bland annat de ikoniska stolarna/fåtöljerna Myran, Sjuan, Svanen och Ägget.

Myran

Den klassiska ”Myran-stolen” formgav Arne Jacobsen för Fritz Hansen redan 1952. Ursprungligen togs den fram för matsalen i det danska företaget Novo Nordisk. Det finns flera modeller av Myran; med 3 eller 4 ben och tack vare succén som Myran – så banade den vägen för fler stolar som Sjuan och Grand Prix (som till mångt och mycket påminner om Myran).

Läs mer om Myran stolen här

Sjuan

Om man ställer en ”Sjuan” och en ”Myran” bredvid varandra kan man tydligt se släktdragen. Sjuan har till och med blivit mer populär än Myran. Dess nätta profil gör att de passar även vid mindre bord och är väldigt populär inte minst bland runda bord.

Det finns närmast ett oändligt antal olika färgkombinationer på Sjuan – så du kan ha ett helt eget uttryck i ditt hem!

Läs mer om Sjuan-stolen här

Ägget

Arne Jacobsen designade Ägget för ett hotell i Köpenhamn 1958. Det blev en succé och Ägget har sedan dess haft en alldeles särskild plats bland alla designikoner. Den finns i dag i en mängd olika tyger och läder. Fåtöljen är snurrbar 360 grader och det finns en vippfunktion som anpassas efter vikten på den som sitter i.

Läs mer om fåtöljen Ägget här

Svanen

Svanen tillverkades på ett liknande sätt som ”Ägget”, men den är betydligt nättare i sin utformning. De rundade formerna gör sig bra i alla rum och den klarar definitivt sig som en solitär möbel. Precis som Ägget så finns Svanen i en mängd olika tyger och läder-varianter.

Läs mer om Svanen här

Droppen

Det är inte svårt att se varifrån den fick sitt namn. En formpressad kropp av plast som skapade en droppliknande sits och rygg. En rolig och nätt stol som piggar upp varthän den hamnar.