Ikoniska fåtöljen Ägget

Den ikoniska fåtöljen Ägget känner nästan alla igen. Den formgavs redan 1958 av Arne Jacobsen som också skapat flera andra ikoniska möbler som Myran, Sjuan och Svanen. Det var ursprungligen till hotell SAS Radisson i Köpenhamn som fåtöljen skapades och den satte verkligen ett avtryck. Än idag produceras och säljs Ägget av danska möbeltillverkaren Fritz Hansen. 

Historia

Arne Jacobsen hade tidigare skapat Myran och Sjuan genom formpressad plywood, men till denna fåtölj behövdes något annat. Det norska företaget Plastmöbler AS hade precis kontaktat Fritz Hansen och försökt sälja in sitt nya material styroper. Detta material skapade helt nya förutsättningar för vågad design då de i skumform kunde formas nästan hur som helst för att sedan bli en stel massa. 

Ägget var den fåtölj som prydde foajén i hotellet och i varje rum fanns det ett exemplar av den mindre Svanen. För övrigt så var det också Arne som stod för det mesta för hotellet i Köpenhamn, förutom att han ritade byggnaden så designade han även en mängd detaljer som besticken och dörrhandtag. 

Versioner av Ägget

Ägget finns i en mängd olika klädslar; tyger av olika färger och olikfärgade läderklädslar. Du kan välja klädsel och sedan vilken färg du vill ha på underredet (Brun brons, Satin polerad, Varm grafit). Ägget klädd i läder är föga förvånande betydligt dyrare än en tygklädd dito, uppåt dubbla priset. Men hur snygg är inte en Äggetfåtölj i ljusbrunt läder?

Fotpall till fåtöljen Ägget

Det finns såklart en matchande fotpall till fåtöljen som finns i samma klädsel som fåtöljen. 

Mått på fåtöljen Ägget

Ägget är en ganska rejäl pjäs som gör sig bäst i ett luftigt rum. 

Bredd:86 cm
Höjd: 107 cm
Sittdjup: 79-95 cm
Sitthöjd: 37 cm

Hitta fåtöljen Ägget begagnad?

Många Ägget-fåtöljer auktioneras ut, men det kan också dyka upp på köp- och säljsajter som till exempel Blocket då och då. Var nog med att det finns en korrekt märkning eller dokumentation när du funderar på att köpa en begagnad Ägget. 

Ägget på auktion?

Det går då och då hitta Ägget hos olika auktionshus som till exempel Bukowskis och Barnebys. Kollar man statistiken hos Barnebys kan man se att slutpriset ofta har varit minst 50% över beräknas pris, ibland flera hundra procent över – så visst finns det ett stort sug efter en klassisk Ägget. 

Är Ägget bekväm att sitta i?

Om sanningen ska fram så är den inte jättebekväm; i alla fall inte för de flesta personer av normallängd. Man har inte något riktigt armstöd och den välvda ryggen gör att man inte får något bra nackstöd. Men det den förlorar i bekvämlighet vinner den i stil – detta är en fåtölj som sätter prägel på ett helt rum. Ägget har en vippfunktion som anpassar sig efter användarens vikt. 

Här kan du köpa/beställa fåtöljen Ägget

Flera varianter av fåtöljen och den matchande fotpallen
Här hittar du också flera varianter av Ägget

Ägget fåtölj kopior?

Det finns många som har hämtat inspiration från ägget och flera företag har tillverkat kopior, däribland Designers Revolt som hade som affärsidé att sälja kopior av kända möbler. I samband med att deras affärsidé stängdes ner på grund av upphovsrättsintrång så beslagtogs mer än en handfull kopior av Ägget. 

Hur vet man att det är ett original av Ägget?

Det finns ofta stämplar och etiketter på möbeln. Finns det ingen märkning är det ett varningstecken. Ett Ägget-original ska ha märkning av Fritz Hansen som tillverkar fåtöljen. Det finns flera möbeltillverkare som har eller har haft som affärsidé att tillverka kopior av ikoniska möbler, däribland Ägget. De är dock sällan av lika god kvalité som ett original.