Kategorier
Köpguider

Pinnsoffa – den kompletta guiden

Pinnsoffan, den praktiska möbeln som har en lång historia och som just nu är minst lika populär som någonsin. Här har vi samlat allt om pinnsoffan; dess historia, modeller, färger och allt du någonsin behöver veta.

Tillverkare och specifika modeller av pinnsoffor

Sandhamn pinnsoffa

Pinnsoffa Sandhamn - Svart

Pinnsoffan Sandhamn är en pinnsoffa som säljs hos Trendrum. Den har en klassisk design som passar i de flesta hem oavsett om man vill ha ett tidlöst och modernt uttryck. 

Den finns i massiv ek, men även i vit, svart och grå färg, då i massivt heveaträ. Den är 142 centimeter lång och har en sitthöjd på 45 cm och sittdjup på 40 cm. 

Soffan levereras bitvis monterad, vilket i detta fall betyder att du behöver montera ihop benen, vilket inte är så värst svårt. 

Vad tycker andra om Sandhamn pinnsoffa?

Läser man recensionerna så har samtliga (som skrivit recensioner) varit nöjda. De hyllar den för att vara både prisvärd, snygg, stabil och skön att sitta i.  Med ett snittbetyg som är närmare 5 av 5 kan vi med lätthet rekommendera Sandhamn pinnsoffa utan att vi själva har sett den i verkligheten. 

Köp pinnsoffan Sandhamn här

Den finns att beställa hos Trendrum i Ek, Vit, Grå eller Svart. Lagerstatus varierar, finns den i lager är leveranstiden bara 2-6 vardagar, skulle den vara slutsåld och den behöver beställas för tillverkning kan leveranstiden vara 3 – 4 månader, men den som väntar på något gott!

Komplettera med karmstolar i Sandhamn-serien.

Vi tycker inte att man behöver ha matchande stolar till en pinnsoffa, men skulle man vilja ha det, vilket givetvis också är väldigt läckert så säljs Pinnstolen Sandhamn också hos Trendrum. Denna finns i samma färgvarianter som pinnsoffan och har precis som pinnsoffan väldigt goda recensioner av köparna. 

Jolina pinnsoffa

Jolina pinnsoffa

Detta är en pinnsoffa som påminner mycket om Sandhamn. Den säljs av Homeroom / Ellos och är bara något kortare än Sandhamn. Den finns i svart och ljus trä, gummiträ som ser bok-liknande ut, kallas Eccru. Det finns än så länge ganska få recensioner av denna, men de som finns är väldigt positiva i stil med “enkel montering”, “stabil” och “ursnygg”. 

Det finns även karmstolar pinnstolar samt ett runt matbord i samma serie: Jolina. 

Nesto pinnsoffa

Pinnsoffan Nesto tillverkades under andra 1900-talets hälft av Nässjö stolfabrik. Du kan om du har tur hitta den på auktioner eller begagnat på till exempel Blocket. Den brukar ha en längd av drygt 110 centimeter och finns i flera olika färger. Beroende på hur väl originalfärg och skick är så kan den kosta uppåt 6000 kronor på auktion. En mer sliten eller om-målad Nesto kostar runt någon tusenlapp och uppåt. 

Både Jolina och Sandhamn-pinnsofforna påminner om den klassiska Nesto-pinnsoffan.

Edsbyverkens pinnsoffa

Edsbyverken grundades redan 1899 och har sedan dess tillverkat möbler. De tillverkade en pinnsoffa runt 50 och 60-talet som ofta användes som kökssoffa. Den hade en klassiskt lite kantigare design än till exempel en Nesto, men den hade en smart förvaring i sitsen, som dock inte var så djup. Sitsen är klädd men är relativt enkel att klä om själv. Cirkapris begagnad 800 – 2000 kronor. 

Är du ute efter en nyproduktion av denna pinnsoffan? Vi har hittat Wasa pinnsoffan hos Trendrum som påminner om Edsbyverkens pinnsoffan och “Stockholm pinnsoffa”, även denna från Trendrum om du är ute efter en liknande pinnsoffa med dyna. Du kan själv välja både träslag eller lackad färg samt av ett riktigt stort utbud av tyg till dynan. Skapa en verklig unik pinnsoffa!

Wigells pinnsoffa

Wigell är en småländsk möbeltillverkare som har en lång historia. Med “Wigells pinnsoffa” är det ofta modellen Florida Soffa Nr 145 som man syftar på. Det var Ebbe Wigell som formgav den 1952. Den säljs än idag och finns i en mängd olika färgvarianter. Den har en stilren och nätt design som passar i de flesta hem. Finns bland annat i björk, ek och lackad i vitt eller svart. 

Denna pinnsoffan säljs fortfarande hos vissa utvalda möbelbutiker.

Är du ute efter en billigare variant så rekommenderar vi Sandhamn och Jolina pinnsoffa som båda påminner om Wigells pinnsoffa.

Carl Malmsten pinnsoffa

Pinnsoffan “Visingsö” designad av Carl Malmsten är en klassisk pinnsoffa med ganska strama kantiga och strama former. Den är större än de flesta pinnsoffor med en längd på 180 centimeter och har en klädd sits. Begagnad och på auktion kan man räkna med ett pris runt 1000 – 2000 kronor beroende på skick. 

IKEA pinnsoffa

IKEA har haft en kökssoffa/pinnsoffa i sitt sortiment vid namn BJÖRKSNÄS. Den fanns i ljus naturträ och den kom också senare i svart. Med lite grövre “pinna” än de klassiska pinnsofforna så gav detta ett lite mer robust, men inte lika nätt intryck. De har inte sålts på IKEA på ett tag men om du håller utkik kan du ha tur och hitta en på Blocket eller någon annan köp- och säljsajt. Nypris för en IKEA BJÖRKSNÄS med dyna var 2995 kronor. Vi har sett de begagnade från 500 kronor upp till 1500 kronor. 

MIO pinnsoffa

Det är många som söker på pinnsoffor på MIO men i dagsläget har MIO inte någon pinnsoffa i sitt sortiment. De har visserligen en dagbädd som man kan hitta när man söker på kökssoffa, men utförandet är långt ifrån en pinnsoffa.

Ellos pinnsoffa

Ellos har i några kökssoffor/pinnsoffor; Kökssoffan Dagny som inte är en pinnsoffa samt Pinnsoffan Jolina. Homeroom ingår i samma koncern som Ellos och samma modeller säljs där.

Trendrum pinnsoffa

Som vi nämnt tidigare i denna artikel så har Trendrum flera pinnsoffor som liknar klassiska äldre modeller och dessutom till bra priser. Se hela utbudet av trä-/pinnsoffor hos Trendrum här!

Pinnsoffa Småland

Detta var en pinnsoffa som såldes via Trendrum under ett tag, den har dock utgått ur sortimentet. Men de har en pinnsoffa vid namn ”Karl” som är väldigt snarlik.

Pinnsoffa Karl hos Trendrum

Köpa pinnsoffa på blocket?

Pinnsoffa för utomhusbruk

Alvena Pinnsoffa - för utomhusbruk (och inomhus)

Letar du efter en läcker pinnsoffa som utemöbel? Eller kanske bara en lite mer tålig variant? Alvena pinnsoffa från Brafab för utomhusbruk är tillverkad av pulverlackerad aluminium. Den har en härlig dyna i olefintyg som är en stark textil som har en vattenavstötande impregnering. Modellen har lite högre ryggstöd och raka armstöd på sidorna. Den är 118 cm bred och finns i svart eller vit, båda ha en grå dyna.  

Måla om pinnstol eller pinnsoffa

Självklart går det att piffa upp en sliten pinnsoffa. Många äldre slitna pinnsoffor kan man ofta piffa upp rejält genom att ge den en omgång ny färg. Men kom ihåg att det blir aldrig bättre än grunden. Så var noga med förarbetet för att få ett riktigt bra resultat.

Här kommer ett förslag på hur du kan gå tillväga när du ska måla om din pinnsoffa i trä.

Detta behöver du

  • Sandpapper, olika korn beroende på hur mycket du behöver slipa
  • Träspackel, om du behöver göra några mindre reparationer av hack och liknande
  • Tråg – att hälla upp färgen i
  • Roller, gärna en skumgummi för att få ett så slätt resultat som möjligt
  • Skumgummipensel, för att slippa ränder av penselborst
  • Trasa, gärna mikrofiber, för att torka bort slipdamm och smuts
  • Lackfärg, vattenbaserad, vi rekommenderar en halvblank färg som är mer tålig än en helmatt. 
  • Maskeringstejp, om du vill måla din möbel i flera färger
  • Skydd till golvet, det kan till exempel vara skyddspapp, målarduk eller bara tidningspapper

Så gör du

Gå igenom stolen eller soffan och se om du hittar några skavanker. Är det stora hack behöver du fylla med träspackel. Är den målad sedan tidigare behöver du slipa bort färgen eller måla det första lagret med en häftgrund så att dina andra lager färg sedan fäster.  

Börja med att rugga upp ytan på stolen eller soffan med ett grövre sandpapper och jobba sedan med finare och finare sandpapper tills hela möbeln har en slät och fin yta.

Var noga med att torka av möbeln ordentligt efter allt slipande, annars kan slipdamm fastna i färgen och klumpa sig. 

Måla ett första lager med skumpensel och skumroller, roller för de stora ytorna och penseln till de mindre ytorna, t.ex. pinnarna och benen. Kom ihåg att inte ta för mycket färg, man vill inte att färgen ska rinna. Läs på din färg hur lång torktid den har och när den är övermålningsbar. 

Kontrollera att du målat överallt och kör på med lager två när lager ett har torkat ordentligt. Det kan räcka med två lager, men ser det ojämt ut så upprepa med ännu ett lager. 

När du målat klart och är nöjd med resultatet kan du välja att göra en ytbehandling, detta för att det ska hålla ännu bättre. Använd en klarlack/trälack. Detta ger en hård och hållbar yta. Använd även gummiroller och gummipensel för att lägga på lacken, men kom ihåg att använda en ny – eller tvätta dem ordentligt innan.

Liten pinnsoffa

Pinnsoffa för barn

Pinnsoffa Menton Mini

Menton Mini - Pinnsoffa för Barn

HomeRoom har vi hittat flera fina pinnsoffor i barnmodell. Den med mest traditionell design är tillverkad av pulverlackerad aluminium. Den tål att användas både inomhus och utomhus. En tillhörande dyna ingår så den blir bekväm att sitta på. Finns i vit, svart, mörkblå, smörgul och khakigrön. Den är 130 cm bred och har en höjd på 55 cm. Sitthöjden är 29 cm, så det är lätt för barnen att både sätta sig och kliva ur. 

Pinnsoffa/bänk Vimmerby

Pinnsoffa - pinnbänk barn - Vimmerby

Denna kombinerade bänk/pinnsoffa för barn i vitsåpad furu har en mjuk dyna och passar för lika bra för mysiga lässtunder som en bänk i hallen för att underlätta påklädnad. Sitthöjden på 29.5 cm passar perfekt för barnen. 

Läs mer och beställ Vimmerby barnsoffa hos Homeroom!

Alice & Fox Träbänk / pinnsoffa för barn

Under Jollyrooms egna märke Alice & Fox finns en läcker pinnsoffa i barnformat. Tillverkad i Trä och MDF med en längd på 90 cm. Finns i vitt eller grått och är en läcker detalj i vilket barnrum som helst. Dessutom till ett väldigt bra pris. 

Svart pinnsoffa

En pinnsoffa i svart ger ett modernt uttryck. Låt den sticka ut eller smälta in med andra svarta möbler. 

Vit pinnsoffa

Pinnsoffa - Vit - Sandhamn

En vitlackerad pinnsoffa funkar i vilket hem som helst. Matcha med valfria stolar eller låt den stå som en egen möbel i exempelvis en hall.

Pinnsoffa i ek

Pinnsoffa - Ek - Sandhamn

Pinnsofforna var ursprungligen ofta tillverkade i just ek. Ek är dessutom väldigt tidlöst och passar in i de flesta hem. En annan fördel med en pinnsoffa i massiv ek är att den inte blir lika känslig för skav som en pinnsoffa lackad i en färg är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *