Kategorier
Köpguider

Pinnstolen – Den kompletta guiden

Med en enkel design, men ändå så komplett. En pinnstol passar i nästan vilket rum som helst och de är oväntat bekväma. Det finns pinnstolar i alla möjliga utföranden; korta, långa, färgglada, breda och smala. 

Jag vill köpa en snygg pinnstol, vilken är bäst?

Är du bara ute efter en stilren pinnstol till ett bra pris? Vi ska inte tvinga dig läsa hela vår guide utan direkt guida dig till de vi tycker är de fyra bästa pinnstolarna i olika prisklasser.

Tre bra budgetpinnstolar

Är du ute efter en pinnstol som har en klassisk stram design men som inte kostar skjortan? Vi har valt ut två favoriter. 

Pinnstol Karl från Trendrum

Denna pinnstol påminner väldigt mycket om Wood H17 men någon centimeter kortare och med en pinne mindre. Den finns i svart, vit, grå samt brunoljad ek. Tillverkade av Hevea-trä vilket är mycket hållbart. De säljs precis som Wood 17 också i 2-pack. Enligt recensioner av denna stol så är köparna väldigt nöjda och snittbetyget är snubblande nära 5 av 5. Ett säkert kort alltså om du vill ha en stilren pinnstol till ett mycket bra pris. Ordinarie pris är 1290 kronor styck men det är inte ovanligt att det är någon kampanj då och då, passa på!

Pinnstol Dalsland från Trendrum

Också en mycket omtyckt stol från Trendrum med väldigt goda omdömen från köparna. Denna har en lite modernare stil då den inte har de extra stagen på benen utan istället lite kraftigare ben. En smaksak såklart. Vi tycker denna är riktigt fin och ett stort plus att den finns i flera färger; vit, svart, grå, grafitgrå, mörkgrå och whitewash. I samma serie finns även en pinnstol i karmstolsutförande med en lägre rygg, en med hög rygg samt armstöd samt en pinnsoffa. Kombinera flera olika typer och färger för en lekfull uppsättning vid matbordet!

En lägre pinnstol; J77 från HAY (Folke Pålsson)

En modernare lite lägre pinnstol från HAY. Med en höjd på knappt 80 cm (79 cm) istället för de närmare 90 cm som en “vanlig” pinnstol brukar vara. Passar in i nästan alla kök, hallar och matsalar. Mycket hög komfort tack vare den breda sitsen och den böjda ryggen. Tillverkad av massiv bok och finns förutom i naturell bok även i vitt, svart, stengrå (stone grey) och pudergrå (dusty grey). En del tycker att sitsen är något grund på denna, så det kan vara en sak att tänka på!

När du vill ha en äkta klassiker: Lilla Åland

Klassisk pinnstol med 70 år på nacken, Lilla Åland. Tillverkas av Stolab i Sverige som har en historia på över 100 år. Lilla Åland är designad av Carl Malmsten. Tillverkad av massiv björk eller ek och finns i en mängd olika färger förutom de klassiska träutförandet med olika lack. Är du vågad av dig så är våra egna favoriter midnattsblå 58, varmröd 61 och rapsgul 60. Sätter avtryck i vilket kök, matrum eller hall som helst!

Pinnstock Pinnockio

Pinnockio – En nätt pinnstol som passar i alla hem!

Pinnockio tillverkas av svenska Stolab och är formgiven av Ynge Ekström 1950. Den väcktes upp från de döda 2017 och tillverkas nu precis som då i massiv björk. Att ryggen är inte så hög och kombination med att pinnarna lutas inåt upptill gör att den får en väldigt stilig och nätt siluett. En väldigt bekväm och robust pinnstol som finns i en mängd olika färger förutom de vanliga träversionerna; varför inte blanda med lite olika färger?

Köpa en begagnad pinnstol

Då pinnstolar är inne i en hetare trend igen så går de fina oftast snabbt på begagnatmarknaden. Många är ute efter fynd som de sedan kan sätta sin egen prägel på, kanske putsa upp och laga för att sedan måla i egen passande färg. Är de dessutom lagom gamla, låt säga 50 eller 60-tal och tillverkade av en klassisk tillverkare, till exempel Edsbyverken så blir de plötsligt ganska dyra.

Klassiska tillverkare av pinnstolar

Har du sökt runt på pinnstolar, eller kanske sett pinnstolar på auktion eller i en antikvitetsbutik så har du säkert hört talas om Edsbyverken. De tillverkade pinnstolar på 50- och 60-talet och är ett av de mest välkända svenska pinnstolstillverkarna. Det finns dock fler snickerier som har och som tillverkar pinnstolar. Här går vi igenom de mest kända och vad som utmärker deras stolar.

Edsbyverken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *