Kategorier
Guider

Bäddsoffa – tänk på detta när du väljer bäddsoffa

En bäddsoffa är inte bara väldigt praktisk utan även en väldigt snygg möbel. Den behöver inte alls vara trist eller tråkig. Det finns många olika storlekar, färger, former samt material att välja på för att få en soffa som passar perfekt hemma hos dig. Tänk först igenom: varför ska du ha en bäddsoffa och vad vill du få ut av den? Ska den främst agera som soffa eller säng?

Storleken är den första aspekten som kan vara bra att fundera över. Hur stor bäddsoffa kan du få plats med hemma? Att se till att först mäta där man tänkt placera den är till exempel en god idé. Har du främst tänkt ha övernattande gäster som sover i den eller ska den fungera även som en skön soffa att se på tv i? Hur ofta ska den användas till det den primärt är till för? Sådana frågor är viktiga att ta i beaktande när man väljer ut en ny soffa.

En bäddsoffas egenskaper och funktion

En bäddsoffa är ju faktiskt tänkt att vara en tillfällig sängplats vid specifika tillfällen. Det är sällan man köper en bäddsoffa att använda som säng permanent, även om det självklart går om man skulle vilja det. Vissa önskar även att deras soffa ska ha fler egenskaper. Det finns till exempel bäddsoffor med förvaring under som gör det möjligt att stoppa undan saker. I sådana soffor är det vanligt att man förvarar täcket och sängkläderna när de inte används. Bor man trångt och önskar mer plats för förvaring är en bäddsoffa med förvaring ett ypperligt val.

Storlek på bäddsoffan

Det finns flera olika storlekar på bäddsoffor. En del går att bädda ut till en dubbelsäng, medan andra är av enklare modell där det blir en mindre enkelsäng istället. Vilka funktioner som är viktiga för just dig när du ska köpa bäddsoffa är viktigt att tänka igenom. Behövs det en stor sovplats i bäddsoffan eller räcker det med en mindre yta?

En del bäddsoffor är mer eller mindre krångliga att bädda ut och fälla ihop. Många gånger är därför en bäddsoffa som är enkel att fälla upp och ned att föredra då det sparar både tid och energi. Ska den däremot inte användas som säng särskilt ofta så kanske det är något man kan kompromissa med om den har andra fördelar som väger tyngre. Bor man ensam och inte har någon som kan hjälpa till med förvandlingen, så gör man rätt i att välja en bäddsoffa som man enkelt kan manövrera på egen hand.

Bäddsoffans utseende

Bäddsoffan är trots allt främst en soffa, så även utseendet är något man bör ha i åtanke vid sitt val. Den kommer vanligtvis inte att vara nedfälld till sovplats jätteofta, utan främst vara en soffa som utgör en mysig plats i rummet. Många bäddsoffor idag avslöjar inte med sitt utseende att de kan vikariera som extrasäng, vilket gör den lämplig att ha även i vardagsrummet.
Ska soffan vara i vardagsrummet kan färgen vara bra att tänka över så att den passar med resten av rummets färgsättning och inredning. Stil och form på bäddsoffan går också att variera i oändlighet både när det gäller benen, men också kuddarnas form och storlek.

Hårdheten i soffans dynor är också något som kan vara bra att prova ut innan man bestämmer sig. En del bäddsoffor har mjuka dynor och kuddar, medan andra har en helt annan hårdhet. Vilket val man gör är högst personligt, utefter vad man själv tycker bäst om. Vissa vill kunna sjunka djupt ner i sin soffa, medan andra behöver ett bra stöd för ryggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *