Kategorier
Guider

Dagbädd – soffa eller säng?

Soffa eller säng? Både och!

Har man en liten lägenhet, ett litet gästrum eller liknande så kan det vara svårt att välja om man vill ha en säng eller soffa i rummet. Under dagen är det skönt att kunna sitta i en bekväm soffa, men har man gäster så är det praktiskt att kunna erbjuda en skön extrasäng. Har man dessutom bara en liten etta så vill man säkerligen inte behöva sova i soffan varje natt, då behöver man en bekväm madrass att ligga på.

Valet kan då stå mellan en bäddsoffa och en dagbädd. Det finns såklart för- och nackdelar med båda. Många gånger är dock bäddsoffor besvärligare att bädda ut och nästa ännu vanligare är det att sängen är liten och obekväm. Det är alltså ingen säng som man vill ligga särskilt ofta i. I sådana lägen kan det vara bättre att välja en dagbädd. Med en dagbädd behöver du inte välja mellan en bekväm säng och en snygg soffa, du kan få både och.

Varför en dagbädd?

Medan en bäddsoffa är en soffa som kan användas som säng, kan man definiera en dagbädd som en säng som man kan använda som en soffa. Den har många gånger en hårdare kant än en vanlig soffa, men ibland kan den även vara gjord i ett mjukt tyg. Dagbädden har sköna sängar som man inte lider av att använda under en längre tid.

En dagbädd är även väldigt snygg, lite som en uppgraderad kökssoffa. Den tar även upp relativt lite plats jämfört en soffa. Behöver man sedan en dubbelsäng så går den ofta enkelt att bädda ut och tar då såklart större plats.

Frågor & svar om dagbäddar

Kan en dagbädd användas som vanlig säng?

Ja, det går alldeles utmärkt att använda en dagbädd som en vanlig säng. Detta gör den till det ultimata valet när man har en mindre lägenhet. Den är nämligen lika skön som en vanlig säng, men behöver inte se ut som en säng under dagen tack vare soffkanten. Om dagbädden kommer att användas frekvent som säng är den därför överlägsen en bäddsoffa.

Vad är meningen med en dagbädd?

Meningen med en dagbädd är att du ska ha en säng som smälter in bättre i en miljö som inte är avsedd bara som ett sovrum. Dagbädden är utformad som en soffa, men har en madrass och bäddmadrass som en vanlig säng, vilket gör den skön att sova i. Den är dessutom väldigt dekorativ och passar väl längs en vägg, framför ett köksbord, framför tv:n och på nästan alla ställen. Detta gör den till en favorit i gästrum och kontor, men även i barn- eller tonårsrum. Under finns det ibland utrymme för förvaring för barnens leksaker, kläder, med mera. Det är helt enkelt en fantastisk säng som passar in i de flesta rum.

Är dagbäddar lika bekväma som en soffa?

Dagbäddar är ibland lika bekväma som soffor, om de har ett mjukt ryggstöd. Skulle den ha ett hårt ryggstöd är det däremot enkelt åtgärdat med hjälp av dekorativa kuddar. Det blir både snyggare och skönare med lite kuddar i rummets färger. Föreställ dig själv exempelvis en krämvit bäddsoffa med turkosa kuddar som matchar med gardinerna i rummet.
Vill man dock främst ha en soffa som bara kommer att användas som säng någon gång per år så kan en bäddsoffa vara ett bättre alternativ. Har man däremot begränsat utrymme och önskar använda dagbädden som säng mer frekvent så är en dagbädd ett väldigt bra alternativ.

Det är helt enkelt det självklara alternativet i barnrum, gästrum och mindre lägenheter där man kanske annars måste välja mellan soffa och säng. Varför inte välja både och i form av en dagbädd?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *