Kategorier
Guider

Så väljer du rätt soffbord till ett litet rum – 5 smarta tips

Har du ett vardagsrum av mindre storlek är det viktigt att du tänker till kring möbleringen. Dels för att utnyttja den befintliga ytan till max, och dels för att ändå få rummet att kännas så rymligt och luftigt som möjligt.

Här får du tips om hur du kan vara kvadratsmart när du väljer soffbord – utan att för den sakens skull behöva tumma på vare sig funktion eller estetik.

Litet vardagsrum? Tänk smått

Ett litet rum gör sig i regel bäst med små och nätta möbler. Detta eftersom stora möbler slukar en hel del värdefull yta, vilket lätt kan få ett redan litet rum att kännas ännu mindre. Ett vardagsrum möbleras som bekant ofta med en soffa och en eller flera fåtöljer – vilka samtliga är sittmöbler som tar upp relativt mycket plats.

Har du ett litet vardagsrum är det därför extra viktigt att välja ett soffbord av modell mindre. Ett tungt och maffigt bord kan absolut se supersnyggt ut på bild – men på liten yta upplevs det mest som ett stort schabrak.

Utöver storleken spelar även sådant som form, material, höjd och placering roll för hur väl ett soffbord passar i ett visst rum. För ett vardagsrum med begränsad yta är vissa egenskaper att föredra framför andra.

Välj soffbord som får rummet att upplevas större

Nedan listar vi några enkla (men väldigt effektiva!) knep att ha i åtanke när du är på jakt efter ett nytt soffbord till vardagsrum av modell mindre. Saker som är bra att tänka på för att maximera såväl yta som funktion – och så mysfaktorn förstås.

Satsa på nätta material

Ett soffbord i glas, marmor eller ljust trä ger en betydligt luftigare känsla än ett träbord av ek eller valnöt med kraftiga ben och tjock bordsskiva. Nätta material i ljusa kulörer drar inte till sig lika mycket blickfokus och tynger inte ned utrymmet i ett rum. Istället smälter de vackert in och skapar en känsla av mer rymd.

Kombinera flera småbord

Kanske ett av de bästa inredningsknepen för ett litet vardagsrum. Att kombinera två-tre stycken småbord som kan användas såväl tillsammans som var för sig och som enkelt kan flyttas och ställas undan, är ett mycket kvadratsmart tips. Vid behov av mer avställningsyta tar du bara fram ett extra bord, och vid behov av mer golvyta plockar du istället bort ett.

Ett tips är också att välja olika modeller och designs på borden för att tillföra extra dynamik och göra inredningen mer levande.

Ju lägre desto bättre

Höjden är liksom den totala storleken viktig och något som påverkar hur mycket eller lite utrymme ett soffbord tar upp. Har du ett litet vardagsrum gör du bäst i att skippa bord med alltför höga ben och istället satsa på ett lite lägre. Fungerar det inte med din höga soffa? Det behöver inte vara så lågt att skivan nästintill ligger på golvet – även några få centimeter gör skillnad.

Soffbord + förvaring i ett

Bra förvaring är a och o i ett rum med begränsad yta – och för detta passar det perfekt att inreda med möbler som fyller flera funktioner. Ett mindre soffbord som även erbjuder förvaring för plädar, spel, böcker eller annat är ett mycket smart val som frigör utrymme i resten av rummet.

Välj ett praktiskt brickbord

Brickbord är som gjorda för mindre rum eftersom de dels är nätta och tar lite plats, och dels kan plockas ned och ställas bort på ett kick. Hur praktiskt och smidigt som helst med andra ord. Tänk bara på att ta det lite extra försiktigt med varma drycker och dylikt, eftersom brickbord kan vara något rangliga.

Använd din kreativitet

Sist men inte minst tipsar vi om att tänka utanför boxen och att låta kreativiteten flöda. Hittar du inget bord som passar dina krav – varför inte bygga eller tillverka ett efter egna mått?

Med enkla medel går det även att anpassa ett befintligt bord som upplevs för klumpigt i ett litet vardagsrum – exempelvis genom att korta av benen, byta skiva eller måla om det i en färg som ger rummet mer rymd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *