Kategorier
Köpguider

Sammetssoffor – därför är de så populära

Trenden med mjuka sammetssoffor håller stadigt i sig. Inte så konstigt kanske, då de är både sköna att sitta i och väldigt tjusiga att titta på. En sammetssoffa i vardagsrummet bidrar med såväl komfort, som en lyxig och exklusiv känsla.

Funderar du på att investera i en sammetssoffa men känner dig vilsen i djungeln av alternativ? Nedan finner du den ultimata guiden till allt du behöver veta om sammetssoffor – inklusive några riktigt heta köptips förstås. En perfekt hjälp för att hitta soffan med stort S.

Varför lockar sammetssoffor så många?

Få textilmaterial har samma snygga lyster och samma mjuka känsla som sammet. Jämfört med andra material för klädsel till soffor – så som bomull, linne, läder eller fuskskinn – är sammet oslagbart skönt att sitta i och väldigt vackert att titta på.

Det mjuka tyget ger en hemtrevlig karaktär till hela rummet, och är lätt att matcha med andra material för spännande kontraster. Sist men inte minst är sammetssoffor dessutom förhållandevis billiga – framförallt med tanke på att de ser väldigt lyxiga ut.

Det är som synes lätt att förstå varför sammetssoffor blivit så populära och varför de lockar så många. De har blivit en given och tidlös klassiker i inredningssammanhang. Trots att sammetssoffor numera finns i var och varannan interiörtidnining och i vart och vartannat hem, är det ingen man tröttnar på.

En sammetssoffa är numera en klassisk möbel och en investering i tidlös design.

Vad är egentligen sammet?

Trots den höga trendfaktorn som råder med sammetssoffor är materialet i sig inget nytt. Tvärtom. Tekniken för att framställa detta vävda tyg med kort, mjuk lugg på ena sidan utvecklades redan för flera tusen år sedan. Materialet har genom historien symboliserat samma lyx och exklusiva känsla som det gör idag.

Äkta sammet vävs av riktigt silke. Denna typ av sammet är den mest traditionella liksom den mest dyrbara. En sammetssoffa av äkta silkessammet kostar förstås en rejäl slant – men lyckligtvis finns idag gott om billigare alternativ tillverkade av syntetisk sammet.

Syntetisk sammet vävs av polyestertyg. Tekniken är densamma med en luggad sida som får den karaktäristiska mjuka ytan. En sammetssoffa av syntetisk sammet är ett bra alternativ om du vill åt känslan och looken, men till ett mer överkomligt pris.

Även sammetssoffor finns i olika modeller
I takt med att efterfrågan på sammetssoffor ökat så explosionsartat, har så även utbudet av olika modeller. Idag kan du köpa en sammetssoffa i klassisk Howard- eller Chesterfieldmodell, alternativ satsa på en slimmad och mer modern design med divan.

Det finns även hörnsoffor, bäddsoffor och U-soffor i sammet.

Populära färger på sammetssoffor

Trött på klassiska vita, svarta och grå soffor? Då är en sammetssoffa ett perfekt val. Sammetssoffor finns nämligen att köpa i en hel drös av vackra färger. Bland de mest populära kulörerna hittar vi härligt svala blå och gröna nyanser, samt varma färger som lila, gul, rosa och röd.

Dras du ändå åt det tidlösa finns förstås även sammetssoffor i både svart, vitt, brunt och grått tyg.

Bra att tänka på när du ska välja sammetssoffa

Inför köp av en sammetssoffa är det bra att tänka igenom sådant som storlek, modell, höjd, stil och pris. Sådant som är bra att tänka på inför vilket soffköp som helst egentligen – oavsett material.

Det är viktigt att din soffa passar in storleksmässigt, att den är bekväm att sitta i och att den funkar till din budget. Färgvalet är också värt att fundera en vända extra över. Framförallt om du har småbarn eller husdjur, då det kan vara praktiskt att satsa på en kulör som är lite mer förlåtande mot fläckar.

Vidare behöver du fundera över om du vill ha en soffa i äkta sammet, eller en av syntetisk sammet. Äkta sammet är som redan nämnts betydligt dyrare – men också mer hållbart – medan sammet av polyester eller andra syntetiska material är billigare. Tänk också på att olika sammetstyger kan hålla olika bra kvalitet. Har du möjlighet att fysiskt titta och känna på några soffor i butik, är det superbra för att kunna se tygets kvalitet.

Summa summarum är följande bra att tänka på inför köp av en sammetssoffa:

  • Längd, bredd och djup – lagom storlek som passar i rummet där den ska stå
  • Sammetstyg av bra kvalitet
  • Bekväm att sitta i
  • Kulör som funkar i ditt liv
  • Modell – klassisk, modern eller tidlös?

Så gör du rent en sammetssoffa

Sammetssoffor kan vara känsliga för fläckar men går att rengöra varsamt för hand. Bra tips är att dammsuga din soffa regelbundet samt att använda en mjuk kam eller borste för att hålla sammetsluggen fin. Vid eventuella fläckar är det viktigt att använda så lite fukt som möjligt – helst bara en lätt fuktad trasa – samt att låta torka ordentligt.

För extra skydd finns speciella impregneringssprayer du kan använda på din soffklädsel.

Tips och inspiration – 7 supersnygga sammetssoffor i butik just nu

Dagens generösa utbud av sammetssoffor innebär oändligt många valmöjligheter. För dig som inte har tid att själv botanisera i varje möbelvaruhus och inredningsbutik – eller som vill ha lite hjälp på traven – har vi satt ihop en lista med några av de snyggaste modellerna i butik just nu.

Spana in dessa 7 favoriter och låt dig inspireras till max.

STOCKHOLM Adore 3-sittssoffa

Riktigt snygg sammetssoffa i stilren och retroinspirerad design, med mjuk syntetisk sammet av mycket bra kvalitet. Soffan finns att få i fyra olika kulörer; mörkgrå, blå, brun och grön. Snygga ben av trä samt härligt sittdjup och två medföljande prydnadskuddar. STOCKHOLM Adore finns att beställa på nätet hos Soffa Direkt.

JOTEX Fayette

Jotex Fayette är en riktig karamell bland sammetssoffor. Såväl ryggstöd som sits och armstöd är quiltat sydda i breda ränder, vilket skapar en känsla av sitta på fluffiga moln. Soffan har höga armstöd, bekvämt sittdjup och finns att beställa i rosa, svart eller beige. Fayette är byggd av en stabil furustomme, har fast stoppning och är klädd med syntetisk sammet.

Le Bon

En fantastisk sammetssoffa från Soffa Direkt, som direkt blir det stora blickfånget i ditt vardagsrum. Le Bons design är inspirerad av såväl 1920-talet som 1970-talet, och har mjuka, vackra och böljande linjer som gör att den påminner om en mussla eller ett vackert snäckskal.

Wind 3-sits

Stilren och modern soffa med fast stoppning, stadig och bra sittkomfort samt ben av exklusiv ek. Wind 3-sitssoffa kommer från det populära danska märket Broste Copenhagen, vilket är känt för sina rena linjer och trendiga men tidlösa formspråk. Wind 3-sitssoffa finns i flera olika färger av mjuk, lyxig sammet.

Adnea 2-sits

Mindre sammetssoffa i klassisk Howardmodell med plymåknappar och mjuka linjer. Adnea 2-sitssoffa har vackra snidade ben med små hjul av mässing framtill. Stoppningen av möbelvadd och kallskum samt klädseln av mjuk skogsgrön sammet gör denna soffa till en superbekväm favorit. Adnea hittar du bland annat hos Trendrum.

JOTEX Loule soffa 3-sits

Snygg sammetssoffa i retroinspirerad design med fast stoppning och dekorativa plymåsömmar. Loule 3-sits sammetssoffa från Jotex har en stomme av stabilt plywood och furu, slimmade ben av trä samt klädsel av vacker midnattsblå syntetsammet. Två cylinderformade prydnadskuddar i samma tyg medföljer.

Ellos Home Larissa 3-sits

Klassisk sammetssoffa i avskalad, skandinavisk design. Larissa 3-sitssoffa från Ellos Home har en något lägre sitthöjd, smala svarta ben och en fantastisk sittkomfort. Soffan är stoppad med polyeterskum som gör den mjuk och skön att sitta i samtidigt som den håller formen mycket bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *