Kategorier
Köpguider

Inred med belysning – så gör du

När det kommer till inredning är bra belysning en av de allra viktigaste faktorerna. Men det är också något som många upplever ganska krångligt, och svårt att verkligen lyckas med. Bra belysning bör lyfta fram rummet på det sätt du vill, framhäva och accentuera vissa detaljer samt optimera rummets funktion. Men hur gör man det då? Vad ska man tänka på? Och hur många lampor behövs det egentligen i ett rum för att få till riktigt bra ljussättning? Nedan följer en smart och användbar guide kring inomhusbelysning med tips kring hur du kan tänka för att lyckas med belysningen hemma.

Kombinera allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning

Första steget till ett väl belyst hem är att kika på olika slags ljuskällor med olika syften. En bra allmänbelysning är ett måste i alla rum – i synnerhet här i uppe i Skandinavien där mörker råder ganska stora delar av året. Det kan handla om en stor taklampa eller plafond med bra spridning, eller flera mindre infällda armaturer som t ex spotlights. Så länge ljuset bara är tillräckligt och rummet kan tändas upp ordentligt även under de allra mörkaste vinterdagarna.

Men – ett rum med endast allmänbelysning i taket är varken särskilt mysigt eller praktiskt. Det krävs både funktionell punktbelysning och stämningsbelysning för att få till den rätta känslan. Finns det t ex en arbetsplats eller en läshörna i rummet? Då behövs ordentlig belysning där, gärna riktbar för bästa funktion. Ett generellt tips är att blanda både fönsterlampor, bordslampor, vägglampor och golvlampor – av både större och mindre modeller – och placera dem där de ger mest effekt. Genom att kombinera olika typer av ljuskällor, av olika modeller och med olika ljusstyrka, blir det enklare att få till en fin och behaglig ljusdynamik i rummet. 

Köksbelysning – både funktionell och stämningsfull

Köket är för många hemmets hjärta och det rum man umgås allra mest i. Det är ett rum för såväl matlagning och mysiga måltider tillsammans, som läxläsning och spelkvällar. Kökets många funktioner och användningsområden ställer således ganska höga krav på att belysningen är rätt. Över diskbänk, spis och ytor där matlagning sker bör det finnas riktad funktionsbelysning som går att tända upp ganska ordentligt. Bänkbelysning eller riktbara spotlights i taket är ett bra alternativ. Över köksbordet fungerar det fint med t ex en större taklampa eller flera små. Utgå från storleken och längden på köksbordet – över ett mindre bord behövs kanske bara en lampa, medan ett stort och långt bord ofta kräver flera lampor.  Här är det bäst att leta efter varianter som främst riktar ljuset nedåt på bordet. Tänk också på att hänga lamporna på lagom höjd. Hamnar de för lågt riskerar de att vara i vägen, men hamnar de för högt kanske du inte får den ljuseffekt du önskar. Komplettera med stämningsbelysning efter behov och yta, för en ökad mysfaktor i köket. 

Lyft sovrummet med rofylld och behaglig belysning

Om köket är platsen där allt händer i hemmet, är sovrummet snarare raka motsatsen. Låt det vara ett rum för avkoppling, vila och återhämtning – och ljussätt det därefter. Allmänbelysning i tak behövs även här, men utöver det krävs oftast inte lika mycket riktad och funktionell belysning som i andra rum. En sänglampa eller två kan vara bra om du tycker om att läsa på kvällen. Vägghängda varianter ger bra ljus och kan riktas åt olika håll, men vill du slippa göra hål i väggen finns det även en mängd snygga sänglampor som kan placeras på nattygsbordet bredvid. Fönsterlampor tillför också ett behagligt sken i rummet, liksom en eventuell golvlampa i ett annars mörkt och dunkelt hörn. 

Gå loss i vardagsrummet

Vardagsrummet är i de flesta hem det absolut största rummet, vilket också innebär att det kan vara en utmaning att ljussätta bra. En allmän rekommendation kring belysningskällor och lampor, är att satsa på omkring 5-7 stycken i varje rum. Är vardagsrummet generöst till ytan, kan du utan problem köra på fler än så. Gå loss med bordslampor, fönsterlampor, vägglampor och gärna en golvlampa eller två. Sprid ut ljuskällorna bra och se till det går att både tända upp ordentligt och vrida ned för ett mysigare sken. 

Ett badrum kräver ljus

Belysningen i ett badrum får gärna vara lite skarpare och ljusare än i övriga rum. Lampor med vitt sken är att föredra, istället för varmgult ljus som ofta är förstahandsvalet i många andra av hemmets rum. Badrum är ett rum för tvätt, städ och personlig hygien och att kunna se ordentligt är ett måste. Många badrum och toaletter saknar dessutom fönster, vilket gör bra belysning ännu viktigare. Ordentlig takbelysning och punktbelysning vid tvättstället brukar räcka ganska långt. Ett tips är att satsa på dimmers till takbelysningen om möjligt. Då kan du också enkelt få till en mysig stämning till ditt hemmaspa eller varma bad. 

Belysning vid skrivbord eller annan arbetsyta

Händer det att du jobbar hemifrån ibland? Eller föredrar ungarna att göra sina läxor vid ett eget skrivbord istället för vid köksbordet? Då behövs funktionell, effektiv och riktad arbetsbelysning. Många skrivbordslampor är av bordsmodell, men det finns också vägg- och takhängda varianter. Modellen spelar egentligen mindre roll, det viktigaste är att lampan är riktbar. På så vis blir arbetsytan mer flexibel och ljuset från lampan kan användas på ett mer funktionellt sätt.

Glöm inte hallbelysningen

Hallen är nästan alltid det första rum vi ser och möts av när vi kliver in genom dörren, och alltså ett mycket viktigt rum för både en första känsla och ett första intryck. Ändå är det ett utrymme som inte sällan glöms bort litegrann när det kommer till både inredning och belysning. Utrymmet är ofta begränsat, mycket saker ska få plats på liten yta och många upplever att hallen lätt känns både trång och stökig. Genom att ljussätta med både riktigt bra allmänbelysning och stämningsbelysning, kan du få hallen att kännas både organiserad och inbjudande. Satsa på en taklampa med bra spridning eller infällda spotlights, integrerad belysning i garderober om sådana finns och en mindre variant av punktbelysning på lämpligt ställe för en mer ombonad känsla. 

Justera ljusstyrkan med hjälp av dimmers

En del lampor har ett väldigt starkt sken som lätt kan upplevas skarpt och jobbigt för ögonen ibland. Bästa knepet för att kunna reglera ljusstyrkan efter tycke, smak och behov är att installera strömbrytare med dimmer. Med hjälp av dimmer till allmänbelysning i tak, kan du enkelt variera mellan ett funktionellt starkare ljus och ett mer behagligt mysigt ljus. Dimmers finns även till mindre lampor i form av adapters som kopplas in i vägguttag eller till strömbrytaren på sladden. Adapters pluggar du enkelt in själv, men för dimmers med fast installation krävs en behörig elektriker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *