Kategorier
Köpguider

Så väljer du rätt matstol

De flesta börjar med att leta efter snygga, stilrena möbler som faller köparen i smaken. Idag är stil och design bland de viktigaste egenskaperna som är helt avgörande för vad som köps och vad som väljs bort. Intresset för inredningsdesign har ökat de senaste åren, och det verkar som om fler och fler bryr sig om att deras hem utstrålar en viss stil och energi. Det är inte så konstigt eftersom våra hem på många sätt återspeglar oss själva. Ett välinrett hem signalerar inte bara känsla för estetik och omtanke, det bidrar även till att skapa en hemtrevlig miljö för de boende.

Samtidigt är det viktigt att tänka ekonomiskt. Vad gör du om det inte finns matstolar som matchar ditt matbord? Är det då värt att köpa nytt matbord för att få till den där perfekta inredningskänslan du är ute efter? Eller är det en bättre idé att välja stolar baserat på det matbord du redan äger? En annan sak att överväga är hur många stolar du behöver köpa. En vanlig köksgrupp brukar oftast bestå av fyra stolar och ett matbord, men beroende på dina behov kan den givetvis se annorlunda ut. Olika sorters stolar kan matcha tillsammans beroende på hur de ser ut och gör att du kan spara en slant eller två på extrastolar du inte behöver. För de som tänker ekonomiskt kan det vara en smart idé att kolla in erbjudanden på matstolar. De säljs nämligen ofta i par eller fler för ett billigare pris. Självklart är priset en avgörande del av beslutet för vilka stolar du slutligen väljer, men möbler betraktas ofta som en långtidsinvestering. Du ska ha dessa stolar i många år framöver, och är du inte helt nöjd med utseendet kan det kanske vara värt att lägga ut lite extra för att du ska slippa känna att du ångrar dig i efterhand.

Välj en klassiker för att vara på säkra sidan

Om du är lite osäker på vilken modell du ska välja är ett säkert kort att köra på en designklassiker! En klassiker kommer alltid stå sig designmässigt och den har dessutom ett andrahandsvärde. Har man relativt gott om plats kan man till exempel satsa på den så kallade ”Y-stolen”; CH24 av Hans Wegner. Det är en skön matsalsstol som också är väldigt elegant och klassisk. Andra säkra kort är klassiska pinnstolar som till exempel Lilla Åland, Pinnockio är en fin pinnstol om du vill ha ett lite nättare stuk. Läs mer om designstolar i vår stora guide!

Var ska matstolen stå?

Matstolar platsar inte bara i köket, trots sitt namn. Det är ofta väldigt mångsidiga stolar med en ergonomisk design som är lätta att både flytta och rengöra. De platsar egentligen i vilket rum som helst, förutsatt att de matchar resten av inredningen. En matstol kan exempelvis placeras i entrén och fungera som avlastningsplats eller som sittplats för dem som behöver sitta när de tar på och av sig skor och ytterkläder. De kan ställas i sovrummet och fungera som en praktisk plats att hänga kläder på. Idag blir det allt ovanligare att äta kring köksbordet. Många äter istället i vardagsrummet, eller framför datorn. Detta gör att designen på matstolar ändrats under senare år för att passa in i olika miljöer. Stolar med hög stolsrygg passar exempelvis bäst i rum med högt till tak. Modeller med armstöd kan förvisso vara både snyggt och bekvämt, men det blir svårare att ta sig ur stolen om det är trångt runt matbordet.

Utbudet varierar kraftigt i material, stil och storlek. Så frågan är om det är bättre att köpa matstolar som har en enkel och stilren design, som passar oavsett vilket rum man placerar den i. Eller föredrar du att bestämma placeringen redan innan du beslutar dig för vilken modell du ska köpa? Oavsett hur du prioriterar verkar marknaden sträva efter att erbjuda ett så brett utbud som möjligt. Det har aldrig varit så enkelt, och svårt, att köpa matstolar som nu!

Materialval och montering

Det ständigt växande online-utbudet kan få möbelshopping att kännas som att försöka navigera sig genom en djungel. För dem som vet exakt vad de letar efter är detta en dröm som besannats, men för de flesta människor innebär det långa funderingar och avväganden innan man kan nå ett beslut. 

När du är på jakt efter nya matstolar spelar materialet en stor roll. Det är extra viktigt att du tänker på vad stolarna är tillverkade av när du ska göra en onlinebeställning och inte har möjlighet att provsitta dem innan. Trä av olika slag hör till de mest populära materialen. Det är lättmonterat, lätt att flytta och inger en organisk, rustik känsla i ditt hem. Stolar med metallben har vuxit i popularitet de senaste åren och har blivit ett återkommande designinslag även på andra möbler. Metallfärgade ben ger ett modernt och stilrent intryck och passar ihop med en mer minimalistisk inredning. Även plast är en populärt materialval. Plaststolar är ofta färgglada, billiga och enkla att rengöra. De är ett utmärkt val för dem som som vill sätta en retro-inspirerad prägel på sitt hem. De har även fördelen att de oftast är enkla att montera ihop. Stolens klädsel spelar också stor roll, speciellt om det finns barn i hushållet. En stol i sammet är i detta fallet inte det bästa alternativet, utan kanske något mer lättskött. Stolar med klädsel som är lätt att ta av och tvätta är ett stort plus för barnfamiljer.

En viktig sak att tänka på innan du fattar ett köpbeslut är hur mycket montering stolen kräver. De flesta möbler levereras i byggsatser och behöver monteras ihop efter instruktioner. Även om det bara rör sig om enklare konstruktioner kan det vara bra att veta innan köpet, då det kräver lite monteringsarbete från din sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *