Kategorier
Köpguider

Spjälsängar med dropside

När det är dags att välja spjälsäng kan det vara värt att välja en som kommer vara så smidig som möjlig, då är det dags att överväga en med dropside. Eller som man också ibland kallar dem ”spjälsäng med sänkbar sida”. Är man lite kortare kan det rentav vara svårt att lägga eller ta upp barnet utan denna funktion.

Varför ska man satsa på dropside?

Det enkla svaret är helt enkelt att det gör småbarnslivet lite enklare för dig när du lägger och tar upp ditt barn ur spjälsängen. När barnet är så litet att det inte kan sitta upp har man oftast botten i spjälsängen i det högre läget, då är det inte så så tungt eller svårt att lägga ner eller ta upp barnet – speciellt då barnet inte väger så mycket.

När barnet har blivit så stort att det kan sätta sig upp är det dags att flytta ner sängbotten och det är då dropside kommer till sin verkliga nytta. Både att lägga ner barnet och ta upp ett barn som väger närmare 10 kilo kan vara en utmaning, speciellt då det är ganska långt från sängens topp till botten där barnet ligger. Är du dessutom lite kort i rocken blir det ännu svårare. Med en sänkbar sida, eller så kallad ”dropside” så sänker du helt enkelt ner hela sidan; ofta med en enkel rörelse eller med en liten knapp. Du kan lägga ner och stoppa om barnet på ett mycket enklare sätt och när du är klar lyfter du helt enkelt bara sidan och den låser fast i det höga läget. Bäddningen blir också lättare med en nedsänkbar långsida.

Troll Lux Dropside

Detta är troligtvis den mest populära dropside-spjälsängen i Sverige, det är inte konstigt då det numer konstigt nog knappt finns några andra modeller med sänkbar sida. Men Troll Lux har finns också i flera färger, har en stilren och mjuk design och att den inte är dyr. Den finns i grått, vitt och mörkgrått.

När långsidan är nedsänkt är höjden 68 cm istället för 92,5 cm i uppfällt läge.

Denna säljs ibland i paket tillsammans med en bäddmadrass till ett fördelaktigt paketpris.

Ett stort plus med Troll Lux är att det går att köpa till en ”Troll Juniorlångsida” som monterar istället för den ena långsidan när barnet blivit gammalt nog att klättra i och ur sängen själv. Detta gör att sängen blir en liten juniorsäng istället för en spjälsäng. Ett bra sätt att förlänga livet på spjälsängen flera år!

JLY Dream Lux Dropside

Denna spjälsäng av märket JLY (Jollyroom) säljs såklart bara hos Jollyroom. Den säljs också i en version utan dropside. Den har en design som påminner om Troll och har också ett liknande pris.

Troll Bedside Crib Two

Detta är inte en vanlig spjälsäng. Men det är en av få babysängar med sänkbar sida så vi tar med den här också. Den kan användas som fristående säng men är mindre än en vanlig spjälsäng (som oftast är 60 x 120 cm), denna har ett bäddmått på 40 x 90 cm. Tanken är att denna lilla spjälsäng kan stå mot förälderns säng och höjden är justerbar från 44 till 61 cm. Fäller man ner sidan så har man åtkomst till barnet utan att behöva sätta eller ställa sig upp från sin egen säng.

Har IKEA spjälsäng med dropside?

Detta är en fråga som många söker svar på. Svaret är helt enkelt ”nej”, det har dom inte. De har däremot spjälsängen Gulliver där man kan ta bort hela den ena långsidan. Men det är när barnet blivit så stort att det inte behöver spjälor på sidan utan kan ta sig i och ur sin säng själv.

Äldre dropside-spjälsängar

Förr fanns Brio Cot Two som var en mycket populär dropside-spjälsäng, tyvärr finns den inte längre, men har du tur kan du hitta en begagnad på Blocket eller liknande.

Vad tycker andra om dropside-spjälsängar?

… har en höj/sänk bar sida på vår spjällsäng och kan bara rekommendera det. Jag är 158 och det har under lättat för mig när man ska lägga barnet längst nere…

… nådde inte riktigt ner. Jag är 162 cm lång. Så jag rekommenderar starkt de MED höj och sänkbar sida …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *