Matbord

Matbordet har länge stått som mittpunkt för de sociala mötena i våra hem. Det är här vi samlas i slutet på dagen för att diskutera, debattera eller småprata över en god bit mat. Vid matbordet stärks redan starka band, men nya band skapas också. Det är vid matbordet vi dricker vin och spelar sällskapsspel med nya vänner in i natten – det är helt enkelt vid matborden som en stor del av livet äger rum. Det är därför viktigt att välja rätt vid köp av matbord.

Matbordets olika former och material

Matbord kommer i olika former och material och har var och en skapats för att möta ett visst behov eller önskan. Se därför till att vara rejält påläst innan du tar ett köpbeslut, så att matbordet verkligen möter dina behov och önskningar. Några saker som gäller vid alla bord är exempelvis höjd. Ett matbord är generellt sett 72-74 cm i höjd, men se ändå till att vara noga och matcha höjden med dina behov. Någon enstaka centimeter mer eller mindre gör ganska mycket med ett matbord. Sedan är det också viktigt att matcha stolarnas höjd med bordets. Här kan det ofta krävas hjälp av personal, framförallt om du väljer stolar som inte hör till matbordet.

Visar 1–20 av 3177 resultat

Rektangulära matbord

Det rektangulära matbordet är det kanske vanligaste matbordet. Det faller sig ofta naturligt att köpa, då det är lätt att hitta en bra placering utifrån rummets väggar. Det är också väldigt enkelt att mäta och räkna hur många platser bordet rymmer. Fördelen med ett rektangulärt bord är möjligheten att kunna lägga till utdragbara skivor; på så vis kan man göra bordet större när man får besök. En annan fördel är att det ofta går att specialbeställa önskad storlek på bordet; på så vis kan man få ett exakt så stort, eller litet bord man vill ha.

Kvadratiska matbord

Ett kvadratiskt matbord är optimalt för den som bor litet och kanske inte har gäster över så ofta. Visst kan man ha ett lite större kvadratiskt bord, men då är risken att det blir otympligt och själva bordsytan blir onödigt stor i kontrast med antal bordsgäster. Det kvadratiska matbordet bör, i de flesta fall, inköpas små. Då kan det vara det perfekta bordet för den som nyligen flyttat hemifrån, eller för den som vanligtvis kanske äter i soffan men som ändå vill ha ett köksbord när väl gäster kommer på besök.

Runda matbord

Det cirkulära matbordet har både sina för- och nackdelar. Det är det kanske bästa bordet om man ofta har gäster och gillar att socialisera. Det runda bordets form ger nämligen en god sikt för samtliga gäster och ingen riskerar att hamna i skymundan. Det runda bordet tillåter ofta mer gäster än vad man kan tro, framförallt om man inte äter utan kanske bara dricker varsitt glas vin och pratar. Det rymmer alltså mycket folk och ingen hamnar i skymundan, men det tar ofta stor plats. För att kunna ha ett runt bord, bör man alltså först och främst se till att utrymme finns.

Det ovala matbordet

Utöver det rektangulära, kvadratiska och det runda bordet finns det en annan kreativ variant som helt klart är värt att nämna i sammanhanget: det ovala matbordet. Det ovala matbordet ger en det bästa av två världar. Det ovala matbordet kan köpas som det är men kan också skapas genom att man köper ett runt bord med iläggsskiva, som placeras i mitten av bordet. På så vis kan man göra det redan rymliga runda bordet ännu rymligare. Detta ovala matbordet är det perfekta valet för den som framförallt prioriterar sociala tillställningar.

Bordets material

Idag kan man köpa matbord i massvis av olika material. Viktigt att tänka på vid val av material är att materialet skall möta just dina behov och din livssituation. Att köpa ett matbord är ofta inte billigt och det viktigaste när det kommer till kritan är kanske att det faktiskt håller, åtminstone några år framöver.

Materialet man väljer bör alltså vara anpassat till ens behov. Vill man ha ett mobilt bord som är lätt att flytta runt så bör man exempelvis inte satsa på ett bastant bord i massivt trä. Vill man inte sätta maten i halsgropen varje gång man ser sitt barn, eller en gäst dra sitt glas över bordet, så bör man kanske inte inhandla ett marmorbord, då det ofta är känsliga för vätskor och kräver en hel del underhållning.

De olika materialalternativen på matbord är alldeles för många för att spalta upp här. Det bästa du kan göra är att se efter dina egna behov och utefter det ta hjälp, antingen via telefon eller i butik. Butikspersonal har ofta stor kompetens av materialets för- och nackdelar, samt dess prisvärdhet och kommer med allra största sannolikhet att kunna hjälpa att finna ett material som passar just dina behov.

Filtrera på pris

Klicka på aktiva filter du vill ta bort