Matstolar

Det är ofta vid matbordet som god minnen skapas. I dubbel bemärkelse med tanke på både matminnen och genom sällskapet av goda vänner och familj. Ännu bättre blir sådana tilldragelser om man sitter på en bekväm stol under tiden. Men stolarna ska oftast inte bara vara funktionella utan även se bra ut och många av oss lägger ner stor kraft på att välja rätt stolar när det är dags att köpa nya. Utbudet av stolar är otroligt stort och variationerna i utseende och material är näst intill oändliga. Vilken modell ska man egentligen välja?

Visar 1–20 av 3432 resultat

När bekvämligheten är viktigast

En stol som har en stoppad sits är vanligtvis mer bekväm att sitta på under en längre tid. Karmstolar och stolar med stoppade ryggstöd höjer också komforten ytterligare ett snäpp jämfört med en vanlig pinnstol. Stoppade stolar är ofta klädda med till exempel tyg eller konstläder och det finns många olika sorters färger, mönster och strukturer att välja på. Tyg som sammet är snyggt och populärt men kanske inte det bästa valet för den som har småbarn. Vill man väldigt gärna ändå ha stoppade stolar i en barnfamilj kanske det är bättre att välja en stolmodell med avtagbar klädsel. Ett annat tips för att öka komforten är att använda löstagbara stolsdynor.

När funktionaliteten är viktigast

Huvudsyftet med en stol är att den ska gå att sitta på. Mer glamouröst än så behöver det inte bli. För en barnfamilj kan det vara praktiskt med stolar som går smidigt att rengöra och som står stadigt. Stolar av trä och plast är ofta lättare att hålla rena än klädda varianter och lackade trästolar kräver till exempel ingen särskild skötsel vilket kan jämföras med stolar av rotting som istället mår bäst av att regelbundet underhållas. Detta betyder dock inte att man behöver välja bort design och kvalitet, tvärtom finns det många både stilrena och snygga lättskötta, praktiska stolar att välja mellan.

När designen är viktigast

För den med ett stort intresse för inredning kan utbudet av designerstolar kännas som att vara i en godisaffär. Stolar skapade av en särskild designer kostar ofta en hel del och om de nya stolarna är en stor investering för en kan man tänka på om stolarna verkligen känns som något man troligen kommer vilja sitta på om några år också. Det kan även vara bra att fundera kring om deras värde kommer minska eller öka med tiden. Är de tidlösa klassiker eller är de egentligen bara säsongens stor fluga som kommer vara hopplöst omodern om några år? Ibland är det svårt att veta och då kanske man kommer fram till att det viktigaste ändå är att uttrycka sin egen, personliga stil.

När personligheten är viktigast

I det egna hemmet är det fritt fram att leka med former, färger och material och det finns egentligen inga regler för hur en grupp matstolar ska se ut. Vill man ha tio stolar i tio olika modeller eller färger är det bara att köra på. Strunta i vad alla andra har och välj det som tilltalar en själv. Tycker man om knasiga, udda former i plast, trivs med skarpa färgklickar eller älskar tunga, mörka indiska möbler så är det vad man ska satsa på. Friskt vågat, hälften vunnet heter det ju. Men innan man tar ett slutgiltigt beslut kan det vara bra att se till så att de nya stolarna fungerar praktiskt i vardagen med.

Vad mer ska man tänka på när man köper stolar?

Vilka mått bör en stol ha? En stol som ska användas vid ett matbord bör vara 50 x 40 cm och ha en sitthöjd på 41-45 cm för att passa till ett normalhögt bord. Apropå bord. Hur bra passar stolarna ihop med matbordet?

Det är inte alltid man vill ha bord och stolar ur en matchande serie. Istället har det blivit alltmer vanligt att man köper dem var för sig. Inget fel med det, så länge man tänker på att mått och storlekar kan variera mellan olika produktserier. Kanske är stolarna man först såg tillsammans med bordet av en helt annan modell än de man själv vill köpa till nu. Man bör räkna med att en stol tar upp en yta av 60 x 60 cm. Hur många stolar som får plats runt ett bord avgörs till exempel också av avståndet mellan bordsbenen och vilken typ av bordsben man har. Har man ett bord med en extra iläggsskiva kanske man även vill ha några extra stolar av samma sort. Även utrymmet runt bordet påverkar hur klumpiga, maffiga eller smäckra stolar som får plats. Det bör vara enkelt att dra ut stolen och sätta sig. För det är man väl värd efter mödan med att välja nya stolar.

Filtrera på pris

Klicka på aktiva filter du vill ta bort