Pinnstolar

En klassisk pinnstol är ett stycke svensk möbelhistoria när den är som allra bäst. Modellen är en omtyckt och prisad klassiker som passar till de flesta inredningsstilar och är precis lika bekväm som den är snygg. Pinnstolar finns idag i många olika varianter, träslag och kulörer och är ett säkert kort för den som vill satsa på tidlös, hållbar och väldesignad inredning.

Pinnstolens historia i Sverige

Pinnstolen betraktas av många som en av de typiska frontfigurerna för äkta svensk möbeldesign. Få känner till att stolen egentligen inte alls härstammar från det svenska folkhemmet, utan från den engelska landsbygden där den började tillverkas redan under 1600-talet. Först under 1800-talets tidigare hälft fann den praktiska, billiga och bekväma stolsmodellen sin väg från de brittiska öarna till Sverige och gjorde succé i såväl städer som landsbygd. I England gick stolen under namnet Windsorstol, och i Sverige kallades den länge för stegstol innan den så slutligen fick namnet som fastnade – pinnstol. Varför pinnstolen så plötsligt ökade i popularitet på 1800-talet tros bero på industrialiseringens framfart då många träfabriker slog upp portarna i de djupa småländska skogarna och den rika tillgången på virke kom till storskalig användning.

År 1942 designade möbelgurun Carl Malmsten det som skulle komma att bli pinnstolarnas Rolls Royce – klassikern Lilla Åland. Stolen började tillverkas i Småland och är än idag, nästan 80 år senare, fortfarande omåttligt populär. Namnet sägs komma av att Malmsten fann inspiration till sin design i en kyrka på just Åland. I såväl svenska hem som den svenska inredningsvärlden kom stolen att bli en symbol för såväl svenskt högkvalitativt hantverk och tidlös svensk design, som industrialiseringens betydelse för Sverige och svenska folket.

Visar 1–20 av 107 resultat

Vad utmärker en klassisk pinnstol?

Benämningen pinnstol kommer sig naturligtvis av de karakteristiska pinnar som utgör själva ryggstödet på stolsmodellen. Antalet pinnar varierar något beroende på design och tillverkare, men det vanligaste är att ryggen består av sju pinnar. De fyra benen är svarvade i samma stil som ryggpinnarna, och på vissa modeller förbinds också benen av en tvärgående pinne för bättre stabilitet. De allra tidigaste pinnstolarna hade en svagt skålad sits för extra komfort – något som vissa tillverkare fortfarande tillämpar i sin design.

Val av träslag och kulör

Pinnstolar är generellt sett tillverkade i massivt trä, men vilken typ av träslag som används kan däremot variera utifrån prisklass och tillverkare. Dyrare varianter är ofta gjorda i massiv björk, ek eller ask medan sydamerikanskt gummiträ är ett vanligt materialval till lite billigare pinnstolar.
Förutom olika träslag, finns pinnstolar också i en mängd olika färger. Från klassiska nedtonade kulörer till mjuka pasteller och härligt knalliga färger som piggar upp vilket hem som helst. Har du svårt att bestämma dig för bara en favorit? Varför inte satsa på stolar i olika färger och skapa en härligt ombonad och personlig känsla hemma.

Ta hand om dina pinnstolar

Pinnstolar är lätta att sköta om och kräver inte särskilt mycket underhåll. Massivt trä är dessutom ett tacksamt material på så sätt att det är relativt enkelt att slipa upp och behandla på nytt om tidens tand börjar sätta spår och stolarna behöver fräschas till. Önskar du byta kulör på dina pinnstolar går det också bra. Slipa bort gammal färg, bets eller olja och ge stolarna nytt liv med ny färg.

Filtrera på pris

Klicka på aktiva filter du vill ta bort