Barstolar

Köksön är ett fenomen som kommit för att stanna och många gånger finns det möjlighet att ordna med sittplatser där. Kanske är det en bra frukostplats eller stället där familj och vänner kan hänga medan man lagar middag. Men vad har köksön gemensamt med ett litet, trångt kök och en hemmabar? Jo, ge plats på scenen för… Barstolen!

Hur ska barstolarna användas?

En bra startpunkt vid köp av barstolar är att först tänka på när och hur stolarna ska användas. Är de till exempel främst till för korta, snabba frukostar i farten eller är de tänkta att ersätta en mer traditionell matplats där man sitter en längre stund?

Att veta detta kan underlätta beslut som huruvida man ska välja en barstol med ryggstöd eller köra på pallar. Vid en längre stunds användning kan det vara skönt med ett ordentligt ryggstöd, samtidigt kan det se snyggare ut med pallar. Särskilt för den som vill spara plats i ett trångt kök kanske pallar känns lockande. Det finns även stolar som har ett kort, litet ryggstöd, som en kompromiss mellan komfort och stil.

Visar 1–20 av 1285 resultat

Hur väljer jag rätt höjd på stolen?

Det är viktigt att få rätt höjd på stolarna för att undvika spänningar i rygg och axlar. Precis som för vanliga stolar gäller som tumregel att det ska vara ungefär 30 cm mellan bordet och sitsen på stolen. Barbord och barstolar kommer oftast i två olika höjder. Till barbord av höjden 110 cm passar stolar som har en höjd på ca 75-80 cm. Till köksöar och de lägre barborden som är runt 90 cm höga passar det med stolar som är ca 65 cm höga. Det finns också barstolar och pallar som har en justerbar höjd vilket kan vara smidigt om till exempel barn ska vara med och äta vid bordet eller om man har olika kroppsstorlekar men ändå vill ha stolar som ser likadana ut.

Hur många stolar får plats?

För många stolar som står för tätt gör det både trångt och svårare att sätta sig. En utgångspunkt är att tänka att det från mitten av en stol till mitten på en annan stol ska vara ca 70 cm.

Filtrera på pris

Klicka på aktiva filter du vill ta bort