Kategorier
Köpguider

Så väljer du rätt soffbord

Ett soffbord är en viktig möbel som fyller både en funktionell och en estetisk funktion. Ett bord framför soffan skapar en bra avställningsyta för inredningsdetaljer och stilleben, ger plats för skålar och glas till fredagsmyset och fyller upp den tomma ytan framför soffan på ett stilfullt och ombonat sätt. Att hitta rätt soffbord kan dock vara knepigare än man tror. Vilken storlek ska man satsa på? Vill man ha med eller utan förvaring? Vilka material är att föredra – och vilken form passar egentligen bäst till soffan? Spana in nedanstående enkla och smarta tips så blir det lättare att hitta rätt.

Ett bra första steg – hur stor bordsyta behöver du?

Hur man använder sitt soffbord varierar naturligtvis från person till person och behovet av bordsyta är därmed högst individuellt. Är du sparsam med bordsdekorationer, eller vill du absolut ha gott om plats för att kunna ha både ljuslyktor, blomvaser och kanske en coffee-table-bok eller två på bordet? Många vill gärna också ha plats att kunna duka upp något ät- och drickbart på sitt soffbord. Såvida du inte har väldigt ont om plats, är det därför bra att inte välja ett alltför litet soffbord – det kan ofta visa sig vara både opraktiskt och frustrerande. 

Anpassa storlek och modell utifrån soffa

Ett mycket smart och användbart tips vid val av soffbord är att utgå från vilken typ av soffa du har. Ett stort rektangulärt bord blir lätt klumpigt framför en liten och nätt soffa, liksom ett alldeles för litet bord istället kan se oproportionerligt ut i förhållande till en väldigt bred och stor soffa. Runda och kvadratiska bord gör sig ofta mycket bra tillsammans med en mindre, rak soffa, en divansoffa eller en U-soffa. Har du däremot en väldigt bred och lång soffa, är ett större soffbord att föredra – gärna av rektangulär eller oval modell för att skapa en fin balans ihop med soffan. 

Val av material – använd både känsla och förnuft

Det är lätt hänt att i första hand endast tänka på design, utformning och estetik när man är på jakt efter det perfekta soffbordet. Men vilket material du väljer är också viktigt, eftersom det spelar stor roll för hur känslig bordsytan är och hur bordet bör underhållas. Här är det bäst att utgå från hur du tänker använda bordet samt hur din livssituation ser ut. Finns det t ex småbarn i familjen? Eller vet du med dig att du är dålig på att komma ihåg glasunderlägg? Då kanske ett bord med en känslig marmorskiva inte är att föredra – hur snyggt och trendigt det än må vara. Likaså gäller massiva träbord i t ex oljad ek eller ask, som lätt suger åt sig fukt och kan få missprydande fläckar om man är för långsam med att hämta trasan. 

Trä, glas, fanér och olika typer av natursten är de vanligaste materialen för soffbord, samtliga med både för- och nackdelar

  • Marmor, granit och annan natursten: Relativt dyrt, känsligt och kräver lite underhåll då och då – men också ett mycket vackert material som tillför en exklusiv och stilren touch till rummet. Dessutom ett bra andrahandsvärde!
  • Glas: Tidlöst, snyggt och enkelt att sköta om. Ett soffbord med glasskiva är diskret och luftigt och passar till många olika stilar. Se upp för hårda stötar dock. 
  • Massivt trä: Ek, teak, bok, ask, valnöt och björk tillhör de vanligaste träslagen av vilka man tillverkar soffbord. Ett bord i massivt trä är ett naturligt och hållbart val som dessutom kan fräschas till med hjälp av slipning och oljning om ytan börjar se sliten ut. 
  • Fanér: Soffbord i fanér är ofta tillverkade i enklare trä men täckta med fanérskivor av högkvalitativt virke som ger ett exklusivare utseende. Fanérbord är ett smart och prisvärt alternativ till dyrare och mer känsliga massiva träbord.

Kombinera flera mindre bord för optimal flexibilitet

Brickbord och satsbord i olika höjder och storlekar passar perfekt om du snabbt och smidigt vill kunna variera såväl stil som antalet bordsytor vid din soffa. Och förutom att användas som soffbord, fungerar de också utmärkt som mindre sidobord. Ett satsbord består oftast av två eller tre mindre bord som antingen kan stå var för sig eller “fällas ihop” till ett enda bord – supersmart om du bor trångt och har ont om plats. Brickbord är också ett flexibelt alternativ som både tar lite plats och är lätt att plocka isär och ställa undan om det skulle behövas. Ligger brickan löst på underredet kan det dock upplevas som en aning ostadigt – något som kan vara bra att tänka på om det t ex finns barn eller hund i hemmet. 

Soffbord med förvaring

Ett soffbord som är överbelamrat med fjärrkontroller, tidningar och andra småprylar kan lätt ge hela rummet ett stökigt intryck. Genom att välja ett soffbord med förvaring kan du enkelt stuva undan alla de saker som annars skulle ligga i högar på bordet, men fortfarande ha dem nära till hands. Beroende på hur mycket förvaring du önskar, finns det olika modeller att välja mellan. Soffbord med korgar eller lådor undertill erbjuder generöst med plats för prylar, men kan också upplevas klumpiga och tunga. Är du ute efter en nättare variant finns det många modeller med endast lite förvaring under eller inuti bordsskivan.

Välj en bekväm höjd på bordet

Här gäller det återigen att utgå mycket från soffan. Är soffan väldigt låg blir det förmodligen inte särskilt bekvämt med ett alltför högt bord, liksom ett alldeles för lågt bord till en hög soffa kan bli ganska jobbigt och opraktiskt. Standardhöjden på soffbord brukar ligga på ungefär 50 cm, men det finns förstås både högre och lägre modeller också. Nya ben eller ett nytt underrede kan vara ett sätt att justera höjden på ditt soffbord om du upplever att det är för lågt eller för högt, men trots allt gillar själva bordsskivan. 

Till sist – glöm inte benen

Bordsskivan är förstås den del av soffbordet som syns mest och som man kanske främst kikar på när man är på jakt efter ett nytt bord. Icke att förglömma är dock bordsbenen eller underredet, som också har stor betydelse för bordets estetik och utformning – och naturligtvis för hur stadigt och stabilt det är. Är du ute efter ett diskret bord som låter din soffa vara rummets stora solonummer? Skippa då robusta och klumpiga bordsben, och satsa istället på ett bord med ett nättare underrede eller smala bordsben. Ett sådant soffbord gör dessutom att hela rummet får en luftigare atmosfär, tack vare att mycket fri yta blir kvar under bordet.