Kategorier
Köpguider

Kopior av designmöbler – designkopior åt alla

Är du sugen på fina klassiska designmöbler fast priset gör att du ryggar tillbaka? Du är inte ensam, många möbler som har blivit klassiker har ett mycket högt pris både i nyproduktion (om det finns någon) och på begagnatmarknaden. 

Webbutiker som säljer kopior/replikor av kända möbler dyker upp och försvinner. Tidigare har Voga, Designers Revolt med flera sålt så gott som identiska replikor av originalen. Hur kunde man göra detta? Man sålde ofta via Storbritannien där upphovsrätten för möbler bara skyddades i 25 år. I övriga Europa är det 70 år som gäller. Undantaget för Storbritannien täpptes dock till under 2015 och efter det minskade också antalet kopierade designmöbler. Designers Revolt hymlade inte med att de gjorde exakta replikor och 2016 dömdes faktiskt företagets grundare till fängelse och stora skadestånd. Anledningen var att det var svenska grundare som riktade marknadsföringen mot just svenskar, trots att företaget var registrerat i Storbritannien. 

Får man kopiera designmöbler?

Upphovsrätten för design gäller i 70 år efter upphovsmannens död. Detta gäller numer inom hela EU. Det är inte olagligt att köpa en kopia av designmöbel, däremot är det olagligt att sälja en, så det finns ingen riktigt andrahandsmarknad. 

Vart går gränsen för inspiration och kopia?

Att hämta inspiration från ikoniska möbler är såklart inte olagligt och det är det många tillverkare som gör, även hos IKEA kan du hitta möbler som har en tydligt släktskap från gamla favoriter. 

Klassiska designmöbler och dess snarlika kopior

Eames plaststol

Detta är en stol som du säkert känner igen. Men visste du att originalet Eames Plastic Chair DSW var formgiven redan år 1950 av Charles och Ray Eames? Idag finns det en uppsjö av stolar som är väldigt snarlika. 

Originalet kostar cirka 4000 kronor, men till och med IKEA har en stol som hämtat inspiration från denna klassiker.

PH5-lampan

PH5 är designad av Poul Henningsen 1958. Många har nog sneglat på denna när de tillverkat sina egna lampor. En original PH5 kostar cirka 6-7 tusen kronor. Men kanske duger Picasso från svenska Belid lika bra? Cirka 2-3 tusen kronor.

Fladdermusfåtöljen (KS Chair)

Denna ikoniska fåtölj har fått många efterapningar. En av de bättre tycker vi den hos Trendrum vid namn Baltimore är. Även denna i äkta läder och till en bråkdel av kostnaden av originalet (cirka 10 tusen kronor). 

Fladdermusfåtöljen Baltimore från Trendrum

Produktinfo
Trendrums version av den klassiska fladdermusfåtöljen till ett ritkigt bra pris! Äkta läder!

Wishbone Chair, CH24

Den klassiska Y-stolen är ett säkert kort som matsalsstol. Originalet går på från 5000 kr och uppåt beroende på utförande. En snarlik variant går att finna för runt 2000 kronor. Se till exempel denna hos Trendrum:

trendrum-bertil

Bertil matstol

Produktinfo
Fin stol hos Trendrum som är mycket lik den klassiska Wishbone CH24 men till ett mycket lägre pris. Denna finns i ett flertal olika utföranden (färger).

Stol No 14 – Ton

Klassiska böjträstolar med rottingsists. Originalet kostar cirka 2200 kronor styck, hos Homeroom får du nästan två stycken till samma pris. 

Stol Bell hos Homeroom

Produktinfo

Ljuskronan (2097) Sarfatti

Denna ljuskrona som fortfarande ger ett modernt intryck formgavs redan 1958 av Gino Sarfatto. Den större versionen med 50 lampor kostar cirka 30 tusen kronor. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *