Kategorier
Köpguider

Så väljer du rätt soffa

En soffa är för många en viktig möbel i hemmet och en detalj som tar plats såväl storleksmässigt som estetiskt. Det är också en relativt kostsam investering och en möbel de flesta väljer att behålla under ganska många år. Just därför är det en bra idé att noga tänka igenom sitt val av soffa innan man slår till på en ny. Vi benar ut vad som är bra att tänka på inför köp av en ny soffa, och ger dig användbara tips och råd som gör det enklare att hitta just din perfekta drömsoffa.

Syfte, utrymme och funktion

Beroende på hur du önskar använda soffan, finns det en hel del olika modeller att välja mellan. Mjuka soffor med generöst sittdjup, lösa ryggkuddar och kanske en divan eller två passar utmärkt för bekvämt och slappt TV-häng. En modell som erbjuder en mer upprätt sittställning kan däremot vara att föredra om det främst är en finsoffa du är ute efter. Storleken är förstås också viktig. Är man många i familjen är det kanske klokt att satsa på en större modell så att alla får plats – givet att man har tillräckligt med utrymme naturligtvis. För hur frestande det än kan vara att välja en superskön soffa i modell XL, blir det sällan bra om den mer eller mindre tar upp hela rummet. 

Har du långväga gäster som kommer på besök ibland? Eller vill barnen att kompisarna ska få sova över då och då? Satsa på en bäddsoffa! Då får du två möbler i en och maximerar funktionen på bästa sätt. Idag finns bäddsoffor både med och utan divan, med olika bäddmått och med lika hög sittkomfort som sovkomfort. 

Välj material och kulör som fungerar

Det kan kännas lockande att välja en krispigt vit soffa som tillför både ljus och fräschör till hemmet, eller en modell i exklusivt – men känsligt – lammskinn. Det är lätt att inspireras av trender och tjusiga inredningsbilder, men ett hett tips är att ändå försöka tänka smart och faktiskt välja en soffa som fungerar för just din livssituation. Finns det  t ex småbarn i hemmet? Då kan en lite mörkare kulör vara tacksam och mer förlåtande för spill och fläckar, liksom möjligheten att ta av och tvätta överdragen. En del skinnsoffor är också mer tåliga och kan lätt torkas av utan att det efterlämnar trista missfärgningar. Står det endast kemtvätt på soffan du har spanat in? Tänk efter noga, och skippa den om du vet med dig att det bara kommer bli besvärligt i längden. 

Att tänka smart och praktiskt när det kommer till färg på din nya soffa är bra, men lika viktigt är det förstås att du väljer en kulör som du tycker om och kan trivas med under en längre tid. En färgstark eller väldigt mönstrad soffa kan kännas som en rolig kontrast i början, men finns det risk att du tröttnar efter ett tag? Ett tips är också att kika på vilka övriga färger som finns hemma, och välja en soffa som passar ihop och harmoniserar med övrig inredning.

Vilken stil är du ute efter?

Soffor finns i nästan lika många stilar och modeller som det finns stjärnor på himlen, och ibland kan det vara klurigt att hitta en som känns 100% rätt. Ska man satsa på en klassisk variant eller en mer trendig och modern modell? Lyxig design eller inte? Precis som vid val av kulör, är det klokt att försöka tänka långsiktigt. En soffa i klassisk och tidlös design skulle kunna vara ett mer hållbart val, medan en häftig trendsoffa kan ge ditt hem ett riktigt spännande lyft. Känner du dig osäker kan de flesta möbelvaruhus erbjuda riktigt proffsig hjälp med stilråd och tips som kan underlätta ditt val. 

Divan, hörnsoffa eller en enkel rak modell?

Soffa med divan har ett djupare sittparti på ena sidan som ger möjlighet att ligga ned eller lägga upp benen. Modellen har på senare år blivit omåttligt populär och återfinns i väldigt många svenska hem. Särskilt lämpad är den kanske som TV-soffa då den bjuder på hög komfort och mycket mysfaktor. För dig som önskar ännu lite mer möjlighet till slappt soffhäng, finns också divansoffor med en divandel på vardera sida – så kallade U-soffor. Dessa är oftast något större och kräver mer plats, medan enkla divansoffor finns i såväl kompakta som riktigt generösa format. 

Önskar du plats för många? Då kan en klassisk hörnsoffa vara något för dig. En hörnsoffa ger möjlighet till många sittplatser och blir en trevlig plats för både socialt umgänge och slappa filmkvällar. Hörnsoffor kräver liksom U-soffor lite mer plats, men å andra sidan slipper du tänka på att även rymma extra sittmöjligheter i form av t ex fåtöljer eller sittpuffar. 

Divansoffor, hörnsoffor och U-soffor i all ära – ibland är man helt enkelt bara ute efter en enkel, tidlös och stilren rak modell. En rak soffa är ett utmärkt val för dig som kanske har lite ont om plats, eller som tycker om att komplettera med en fåtölj eller två. Det är lätt möblera med en rak soffa, och det är också enklare att lägga till eller ta bort sittplatser genom att mer utrymme finns för en stol, fåtölj eller sittpuff. Önskar du ändå en extra twist? Spana in de lätt svängda modellerna. Lika smidiga som helt raka soffor, men med något mjukare linjer som skapar en fin balans i rummet.

Stoppningen är viktig ur både komfort- och hållbarhetssynpunkt

En detalj som inte sällan förbises av många vid köp av en ny soffa, är materialet i stoppningen. Det är lätt hänt att i första hand fokusera på modell, storlek, färg och stil – men stoppningen spelar stor roll för såväl sittkomfort, som skötsel och hållbarhet. Kallskum, även kallat formskum, är den vanligaste typen av stoppning i dagens moderna soffor. Sittdynor och ryggkuddar fylls med block av skumgummi, som håller både form och komfort bra under många år.

Dun är den näst vanligaste stoppningen och återfinns ofta i soffor med en lite dyrare prislapp. Komfortmässigt menar många att dun är överlägset, men det kräver också mer underhåll och soffan är betydligt känsligare för att bli nedsutten och sliten i dynorna. Kom ihåg att vända på dynorna med jämna mellanrum, samt byta plats på dem då och då. På så vis undviker du ojämnt slitage och att dunet blir väldigt tillplattat där du sitter mest. 

Så kallad naturstoppning är ett tredje alternativ som på senare år har blivit alltmer populärt bland konsumenter som önskar göra ett mer medvetet och hållbart val. Det är t ex känt att det välanvända kallskummet inte sällan innehåller miljöfarliga flamskyddsmedel – kemikalier som på sikt kan ge upphov till exempelvis allergiska besvär. Vill du undvika kallskum och äkta dun, ska du absolut kika efter en soffa med någon form av naturstoppning. De material som används mest är rågstrå, naturgummi, tagel och kokosfibrer. Utbudet av naturstoppade soffor är ännu inte jättestort och priserna är därför något högre, men i takt med att efterfrågan ökar växer sig också tillgången sakta men säkert större.

Satsa på en modulsoffa för optimal flexibilitet

Upplever du att det känns nästintill omöjligt att hitta precis den storlek och modell på soffa som du är ute efter? Finns det ingen som riktigt passar in som du har tänkt dig? Då kan en modulsoffa vara det ultimata valet. Modulsoffor är konstruerade på så vis att man enkelt ska kunna bygga ihop den soffa man vill ha utifrån önskemål om storlek och utformning. Fristående moduler sätts ihop till en hörnsoffa, U-soffa, divansoffa eller en enkel rak modell. Du får med andra ord möjligheten att i stort sett själv designa din soffa efter eget tycke och smak.

En snygg och bekväm soffa behöver inte kosta skjortan

Prislappen för en ny soffa kan ligga på alltifrån ett par tusenlappar upp till en mindre årslön, beroende på material, kvalitet, tillverkningsprocess och varumärke. Kom ihåg att dyrast inte alltid behöver vara bäst. Har du inte lust eller möjlighet att lägga en smärre förmögenhet på din nya soffa, går det alldeles utmärkt att hitta riktigt bra alternativ till betydligt snällare priser. Kan du dessutom tänka dig att köpa second hand, går det att göra riktigt bra fynd.

Låt soffan bli hjärtat i ditt hem

När valet väl är gjort, beställningen väl är lagd och din soffa tillslut är på plats återstår så det roligaste – piffet. Komplettera soffan med fina kuddar i färger du tycker om, mjuka plädar och kanske ett fårskinn eller två. Skapa en ombonad, mysig och inbjudande plats för såväl TV-kvällar och mingel med goda vänner, som avkoppling med en god bok eller kanske en eftermiddagslur då och då. Njut av din nya soffa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *