Kategorier
Köpguider

Så väljer du rätt matbord

Har du nyss flyttat och sitter i nuläget på golvet och äter middag? Eller sitter du vid ett bord, men bordsbenen har börjat bli lika vingliga och skröpliga som på en nittiofemåring? Kanske har reporna också börjat bilda mönster som du skulle kunna ta betalt för att spå i. I sådana fall behöver du nog ett nytt matbord. När du är i ett desperat behov av ett nytt bord finns dock en överhängande risk att du gör tämligen impulsiva inköp, sådana som du ångrar och tänker att du för de där pengarna skulle ha kunnat köpa en fräschare toalett istället, eller varför inte en weekendresa.

Form, storlek, stil och material

För att undvika sådana köp som du sedan ångrar, är det otroligt viktigt att du tänker igenom ordentligt vilken typ av matbord du behöver. Hur stort ska det vara – litet med plats för två stolar eller ett stort matsalsbord? Vilken form ska det ha – rektangulärt, runt eller någon lustig form? Dels ska det passa in i din bostad rent estetiskt, åtminstone så att det duger för dig – och din familj, om du inte bor ensam – dels måste det få plats i ditt kök eller matsal. Därför är storleken på bordet något du behöver ha koll på, och förstås stilen.

Är det så att du redan har stolar? Då måste bordet självfallet passa till dem – stilmässigt men också storleksmässigt. Det blir inte så bra om stolarna är nästan lika höga som bordet – då blir du tvungen att böja dig framåt och nedåt varje gång du ska ta en ny matbit, och det kommer ge avkall på din stackars matsmältning. Det blir heller inte så bra om bordet är så högt i förhållande till stolarna, att du knappt når upp till din tallrik. Således – mät de möbler du har hemma! Om det är så att du ska köpa stolar samtidigt kan du förstås provsitta vid bordet på de tilltänkta stolarna direkt i affären, eller, om du handlar på nätet, läs ordentligt för att ha koll på måtten.

Det kan också vara bra att i förväg fundera ut vilket material du vill ha på ditt matbord. Ska det vara i trä, plast, metall? Det finns olika fördelar med alla material, det viktiga är att du själv har vägt vilka egenskaper som är mest fördelaktiga för just dig. Då blir det lättare för dig att medvetet prioritera utifrån just dina behov och önskemål.

Praktiska lösningar för den velande

Har du svårt att bestämma dig för vilken storlek du vill ha på matbordet? Kanske är du eller ni få i hushållet, men bjuder hem gäster ibland. Eller så är ni många, men barnen kommer att flyga ut inom de närmaste åren. Då finns en ypperlig lösning, nämligen att skaffa ett bord med iläggsskiva. Det är både praktiskt och enkelt samt underlättar för dig att behålla samma bord länge. Den extra skivan kan lätt sättas i när mer plats behöver beredas, och den kan lika lätt stoppas undan igen när gästerna har gått hem.

Kolla upp vad det tål

Vill du ha ett matbord med hög hållbarhet? Kanske har du små barn som ofta riskerar att repa bordsskivan med diverse pennor, bestick och tänder. Eller kanske har du och din partner en del spännande äventyr på bordet ibland. Då ser du till att även ha detta med i beräkningarna. Läs noga på om bordet – hur tåligt det är samt om det finns någon garanti.

Vikten av att visualisera

Det ska vara så att du kan se det framför dig: En fredagskväll när du äntligen kommit hem från jobb, studier eller annat. Där i köket står ditt nya, fräscha matbord och väntar på dig. Det ska kännas lätt, naturligt och njutbart att få duka bordet, tända ljusen och servera den utsökta måltiden. Dofterna av potatis och krämiga såser blandar sig med doften av nytt bord.

Om du ser det tydligt framför dig, och samtidigt märker att du ler för dig själv – kanske har du till och med fått en lätt rysning i nackpartiet – då vet du att du är inne på rätt spår. Om du istället får en bekymrad min och en ansträngd rynka mellan ögonbrynen, då ska du nog tänka till ett varv extra.

Om du tycker att bordet verkar ha de egenskaper du letar efter, men ändå känner dig osäker, så finns ju ibland möjligheten att köpa det, för att sedan lämna tillbaka det om du ångrat dig. Kolla upp vilka rättigheter du har innan du bestämmer dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *