Kategorier
Köpguider

Välj rätt utemöbler till din balkong

Våren är här och det är dags att förbereda balkongen för vårens, sommarens och med lite tur kanske även sensommarens balkonghäng! 

Planera din balkong

Börja med att mäta upp din balkong och fundera på vad du tänkt använda din balkong till? Har du tänkt använda den som en “hängyta” med vänner? Tänker du sitta där och äta? Kanske läsa böcker? Sola? Beroende på vad just dina önskemål är kan du börja planera vad du vill ha på din balkong. 

Att välja bord till balkongen

Vill du kunna sitta och äta på balkongen är antagligen ett bord ganska viktigt. Beroende på hur stor din balkong är så finns det olika alternativ. Har du en större balkong blir du inte så begränsad utan kan välja ett bord som kan stå framme hela tiden men är din balkong lite mindre finns det andra alternativ. Ett alternativ är ett “balkonghängbord”; ett bord som du hänger på balkongens räcke och kan fälla upp och ner efter behov; perfekt då det inte tar någon plats när det inte används. Andra alternativ om du vill kunna justera storleken är ett fällbord eller klaffbord som du kan anpassa efter behov. Perfekt om man inte vill ta upp en stor yta hela tiden. 

Loungegrupp eller caféset?

Det har ganska lång tid varit populärt att ha en loungegrupp på sin balkong. Genom att mäta upp balkongen kan man anpassa och maximera loungeytan. Dessa möbler är ofta tillverkade i rotting eller konstrotting. Fördelen med konstrotting är att de normalt klarar av att stå ute året runt, men tänk på att plocka in dynorna när de inte används. 

Till en mindre balkong som man kanske främst använder för morgonkaffet kanske det räcker gott med ett mindre caféset. Ett brickbord är också ett populärt alternativ då man lätt kan duka inomhus och bära ut; bricka och bord i ett! Många caféset är hopfällbara stolar (eller stapelbara) och bord, vilket underlättar en eventuell vinterförvaring. 

Ska möblerna klara vinter?

Ska möblerna alltid stå ute? Tänk på materialen! Välj något som tål kyla och snö om du tänkt att dina möbler ska stå ute året runt. Inglasad balkong? – Då behöver du inte tänka lika mycket på sådant. 

Tänk på golvet!

För att få till en trevlig helhet kan det vara bara att börja med golvet, speciellt om det är tråkigt betonggolv. Att lägga ut golvplattor med träpanel eller annat material förvandlar snabbt balkongen till något som ser väldigt mycket mer inbjudande ut.  Vill du inte lägga ut golvplattor i trä finns det andra alternativ, till exempel konstgräsplattor, golvplattor med “non-wood”, alltså träimitation som är helt underhållsfria, plastplattor eller balkongmatta på rulle som du sedan skär till efter balkongens storlek. Om du väljer en balkongmatta, se till att välja en som har nubbar på undersidan om inte din balkong är inglasad. Detta gör att mattan torkar upp snabbare och håller mycket längre. 

Vill du inte lägga ett helt golv kan du köpa en balkongmatta. Är det inglasad balkong kan du i stort sett välja vilken matta du vill men är det en utomhusbalkong bör du köpa en matta som är gjord för utomhusbruk. De är ofta tillverkade av någon form av plast och torkar lätt upp. 

Belysning, växter och prydnader – pricken över i:et!

När golvet och möblemanget är klart är det dags för sista touchen. En mysig belysning gör balkongen så mycket mer välkomnande och ser även fint ut utifrån. En ljusslinga är kanske det vanligaste – men ger också en väldigt mysig stämning och du kan fritt hänga upp den så det passar på just din balkong. Har du en soffa eller fåtöljer på balkongen? Komplettera med ett par kuddar – ökar mysfaktorn dramatiskt! Har du plats för växter? Vi tycker att ju fler växter desto mysigare. Har du inga gröna fingrar? Satsa på plastväxter av bättre kvalité, se till att välja sådana som tål UV-ljus annars blir de snabbt blåa istället för gröna av solljuset. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *