Kategorier
Köpguider

Snygga stolar av böjträ

Även om stolar i böjträ kan ha olika utformning så kallas de ibland för caféstolar på grund av sitt karakteristiska utseende med rundande former. Böjträstolar böjs manuellt med hjälp av ånga och värme och skapar en stabil men ändå nätt stol. Dess mjuka former passar in i de allra flesta hem. Ofta använde de som en matsalsmöbel/köksmöbel men de passar också som en enstaka möbel som ger både dekoration och funktionalitet, kanske i en hall?

Ett urval av böjträstolar vi gillar

Böjträ stol Bell
HomeRoom

Stol Bell

”Snygg & bekväm klassiker
Produktinfo
Denna böjträstol har en något rundad kvadratisk sits i vadderad rotting. Detta gör att den blir väldigt bekväm, även att sitta på under längre perioder. Den är tillverkad av massiv alm och finns i flera olika färger, däribland brun, natur, svart, beige och ”kaffebrun”. Rottingen är antingen matchad i färg eller i kontrasterad färg. Välj din favorit! Säljs i 2-pack. Är stapelbar.
Ton Stol No 18
Trendrum

Böjträ Stol No18

”En odödlig klassiker
Produktinfo
Dessa stolar är tillverkade av oljad bok och har en rund solid sits. Dessa tillverkas i Europa och är i högsta kvalité. De finns i en mängd färger, så du som är lite mer vågad kan köpa en lackad i rött, ljusblått eller varför inte gult? Minsta beställning är 2 stolar.
Stol Ton 14
Trendrum

Böjträ Stol No14

”En lika odödlig klassiker
Produktinfo
Tillverkad av björk och finns i en mängd olika färger förutom natur. Sitsen är solid och den är byggde efter Thonets originalritningar från 1800-talet. Säljs i set av minst 2. Denna klassiker gör sig perfekt i stort sett vilket hem som helst!
Choelet böjträ stol
SoffaDirekt

Cholet stol

”Snygg i varje rum
Produktinfo
Detta är en ”Stol nummer 18” med rund sits av naturfärgad rotting. Den är tillverkad av björkträ och finns antingen i natur eller lackad i svart, vitt eller brunt.
Nordal Canelle
SoffaDirekt

Nordal Canelle

”Klassiker från danska Nordal
Produktinfo
Danska Nordal presenterar en härlig stol med runda former och en lite mer kvadratisk sits. Inspirerad av klassiska caféstolen No 18 men med en mer kvadratisk sits. Denna i i helsvart utförande gör den mycket sober.
Nordal Wicky
SoffaDirekt

Nordal Wicky

”Med rottingrygg och sits
Produktinfo
Liknar de andra klassiska caféstolarna men här med både rygg och sits av flätad rotting. Den finns i vit med naturrotting, svart med naturrotting eller svart med svart rotting. Nätt och snygg gör den lättplacerad och den passar ihop med många olika stilar!

Thonet Stol 18 / Stol 14

När man tänker på stol av böjträ så tänker många på Stol nummer 18, Chair 18. Den designades av August Thonet, son till Michael Thonet som skapade Stol 14. Den har en rund sits och en rygg av böjträ och finns i flera olika färger och med olika sits; en massiv eller flätad. De kallas ibland för Ton 18 eller Ton 14.

Böjträ stol med rotting

En del stolar av böjträ har en sits av rotting eller flätade papperstrådar. Det finns även varianter som har en solid sits. De med sits av flätad rotting ger en skön komfort då den sviktar samtidigt som du inte blir varm. Det man bör tänka på om man har en stol med rottingsits är att den ofta inte tål samma belastning som en solid sits, därför ska du undvika punktbelastning, t.ex. att stå på den. Ofta är sitsen i rotting naturfärgad vilket kan skapa en fin kontrast till den övriga stolen, inte minst till en svart stol av böjträ.

Vilka träslag kan man böja?

I Skandinvien används mest lönn, bok, alm eller ask då dessa anses lätta att forma och böja (basa). Genom att värma upp med träet med ånga kan man sedan forma det. Det är en metod som har använts sedan grekiska antiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *