Kategorier
Köpguider

Väggstolar – Fällbara lösningar för begränsade utrymmen

Ont om plats i hallen? Ute efter en sittplats som inte tar en massa plats när den inte används? Väggstol, ibland kallad fällstol, väggsits eller väggpall kan vara lösningen för dig. Det är helt enkelt en sits som sitter på väggen som du fäller ner vid behov och som då skapar en praktiskt tillfällig sittplats. Perfekt i hallen där platsen ofta är begränsad eller andra ytor där man vill ha en praktiskt (tillfällig) sittplats som inte tar upp onödigt utrymme när den inte används. 

Förutom hallen som kanske är den mest givna platsen så kan man såklart ha en väggstol även på andra platser. Kanske den där extraplatsen i det lilla köket, i klädkammaren, i badrummet eller som en extra viloplats i trapphuset? 

Ofta kan det vara snyggt att sätta två stycken väggstolar bredvid varandra, då kan flera använda dem samtidigt som det blir en fin detalj på väggen när de inte används.

Olika varianter

Det finns de som i stort sett är en nedfällbar sits, detta är den vanligaste varianten. Den tar minimal plats när den är uppfälld och väljer du rätt design så blir det även en snygg detalj i där den sitter; även när den inte används. Det finns också andra varianter, till exempel denna fällbara väggpall/väggstol från Torkelson som också blir minimal i uppfälld läge men stabil utfälld. 

Olika material

Bland de modeller vi har hittat så är olika träslag (också lackade i olika färger) det absolut vanligaste materialet. Det finns också några modeller i aluminium (Edblad), både blank, matt eller svartlackerad. Många vill matcha med övriga inredningen i hallen och en del vill matcha med väggen för att den ska bli närmast osynlig. Edblads väggstolar i aluminium har som tillbehör fodral i läder vilket ger ett helt annat lyxigare uttryck.

Tillverkare av väggstolar

Vi har dammsugit den svenska marknaden på väggstolar och sammanställt resultatet nedan där vi presenterar tillverkaren samt vilka modeller tillhandahåller. Vi har också länkar till butiker där du direkt kan beställa din väggstol.

Essem Design Väggstolar

Essem är ett klassisk svenskt märke som började med en numera klassisk hatthylla redan 1937. De är specialister på hallinredning och de har en snygg enkel men ack så snygg väggstol vid namn Jaxon i flera olika material och färger. Välj mellan rutgaller i ek eller björk eller en hel platta i björk, ek, bok eller vit. Beslagen är tillverkade av valsat, glansförkromat stål. Denna väggsits fälls automatiskt upp när den inte används. 

Essem Design – Jaxon – Ruta Ek
Essem Design – Jaxon – Svart

Essem väggpallar finns att köpa här:
Nordic Nest
Confident Living
Svenssons
Designtorget (bara ruta ek)

Edblad väggstolar

Denna väggstol tillverkad i aluminium finns både i matt och blankpolerad version. Du fäller själv enkelt upp den när den inte används. Kommer detta bli nästa designklassiker? 

Som tillbehör till Edblads väggstolar kan du köpa ett fodral i garvat renskinn i olika färger. Just nu är dock dessa oftast slutsålda, men du kan enkelt köpa detta som ett tillbehör senare för att förnya din väggstol. 

Edblad Väggsits finns i borstad, blankpolerad eller svartlackerad aluminium

Sälj hos Nordic Nest
Finns även hos Svenssons

Skagerak väggstolar

Danska Skagerak har en snygg fällstol/väggstol med en minimalistisk nordisk design. Finns i teak, ek eller svartlackerad ek. 

Säljs hos Nordic Nest
Säljs även hos Svenssons
Finns också på Hulténs
Finns även hos LÄNNA (alla varianter)

Torkelson väggstol

Sedan 50-talet har Torkelson levererat kvalitetsmöbler till skandinaviska hem från Skåne. De har en fin väggpall/väggstol som heter Zitti. Den finns i oljad ek eller vitlackad. I uppfälld läge blir den nästan helt platt. 

Zitti finns att köpa hos Homeroom
Zitti finns även hos Hulténs

IKEA & MIO väggstolar

Det är många som söker på väggstolar IKEA eller väggstolar MIO, men faktum är att varken IKEA eller MIO har några väggstolar i sitt sortiment just nu.

Fällningsmekanismen

En del har automatisk uppfällning med hjälp av fjädring (Essem) och andra modeller kräver ett manuellt handhavande. Vad man vill eller behöver ha är såklart högst personligt. Att fälla ner och fälla upp är såklart ingen stor insats. Men känner du på dig att den av olika anledningar kommer att vara utfälld och vara i vägen kan det vara god anledning att titta på en modell som fälls upp automatiskt.

Fästa väggstolen i väggen

Det är såklart viktigt att du läser de medföljande instruktioner noggrant när du ska montera din väggstol. Generellt så tål väggstolarna ganska hög belastning, det är istället väggen där du ska montera så sätter begränsningarna. De flesta rekommenderar att du förankrar i en betongvägg eller regel (om det är gipsvägg). 

Köp väggstolar

Väggstolarna finns hos välsorterade möbelbutiker, både fysiska och online. Här har vi sammanställt och länkat till populära onlinebutiker som har de olika modellerna de lagerför:

Har Essem Design (flera olika), Edblad & Skagerak Cutter
Har väggstolar från Essem, Skagerak & Edblad
Har väggstolar från Skagerak och Essem
Har rut-versionen från Essem Design
Har väggpallen Zitti från Torkelson till ett bra pris.
Har alla varianter från Essem Design

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *