Kategorier
Guider

Så väljer du rätt storlek på ditt köksbord/matbord

Oavsett hur du bor så vill du ha ett köksbord som passar ditt kök. Har du ett lite mindre kök så är inte ett större bord att föredra. Har du däremot ett stort kök där det finns plats för ett större matbord med fler stolar, så kan du naturligtvis välja ett sådant. Det finns många olika bord för kök och matplats att välja på. Både när det gäller storlekar men också utseende och stil. Välj ett köksbord som faller dig i smaken och som passar in i ditt hem.

Vi har också en guide om hur du väljer rätt matbord här.

Storleken bland det viktigaste för matbord

Det allra viktigaste och första som du bör kika på är storleken på ditt nya matbord. Hur många personer ska sitta vid köksbordet? Är ni många i familjen men har ett mindre kök så finns det mindre varianter av köksbord, men som ändå har möjlighet att få plats med många stolar runt om. Många väljer att köpa ett köksbord endast utefter utseendet och stilen, men detta är saker som bör komma i andra hand. Storleken är den viktigaste aspekten att fundera över när man ska köpa ett nytt köksbord.

Hur mycket plats behöver varje plats/stol?

Använd 60 centimeter som en tumregel för varje sittplats. Olika matstolar tar olika mycket plats, men de är sällan bredare än 4-50 centimeter (och man behöver ju lite mer plats mellan).

Om du använder denna regel går det snabbt att räkna ut dessa storlekar.

Matbord för 4 personer

120 x 90 cm är en matbordsstorlek som passar för 4 personer, 2 personer på vardera långsida. Det skulle även gå att placera 2 personer till – en vid vardera kortsida.

Är du ute efter ett runt bord för 4 personer bör du satsa på ett med en diameter på minst 110 cm.

Exempel på matbord för 4 – 6 personer

Matbord för 6 personer

180 cm x 90-100 cm är en vanlig storlek, här får det plats 3 på vardera sida. Beroende på storlek på rummet och hur bordet är placerat så får även en person plats på vardera kortsida, totalt upp till 8 personer.

Ett runt bord för 6 personer bör vara 120 – 140 cm i diameter.

Exempel på matbord för 6 – 8 personer

Matbord för 8 personer

Ett rektangulärt bord med en längd på 240 cm rymmer 4 personer på vardera sida (4 x 60 cm = 240 cm). Beroende på bordets bredd får det plats 1 – 2 personer på vardera kortsida (90 cm = 1 plats, 120 cm = 2 platser).

Ett runt bord för 8 personer bör vara minst 150 cm i diameter.

Exempel på matbord för 8 – 10 personer

Hur mycket plats behövs runt om bordet?

Från bordskanten till väggen bör du ha cirka 80 cm, detta för att du ska kunna dra ut stolen och sätta dig på ett bekvämt sätt. Är du osäker på hur det är vid din matplats? Dags att plocka fram tumstocken.

Form och stil på köksbordet

I andra hand kan man börja titta på olika stilar och former av köksbord när det är dags. Kanske har man redan bestämt sig för vilken stil man önskar ha på sitt matbord. men vet inte vilken form som passar in i ens kök. Ett runt matbord kan ge intrycket om att rummet är större om det rör sig om ett litet kök, tänk dock på att det kan vara lite mindre yteffektivt när det används. Ett runt bord behöver också mer plats runtom när man inte kan ställa en det intill väggen som man ofta väljer att göra med ett fyrkantigt/rektangulärt bord. Hur underredet och benen är placerade på bordet kan också påverka hur många som bekvämt kan sitta vid bordet.

Ett mörkt köksbord eller ett ljust köksbord då? Där är det ens eget tycke och smak som gäller. Vilken stil passar till det övriga köket och golvet? Vilka matstolar ska du kombinera med? En bordsskiva i trä är ofta tacksamt då mindre märken inte blir lika tydliga som ett bord lackat i någon färg. Det finns självklart ett enormt utbud av matbord i olika färger, material och stilar.

Iläggsskivor/tilläggsskivor till matbord

Till många köksbord så finns det även möjlighet att lägga till en iläggsskiva/tilläggsskiva, eller till och med en dold inbyggd extraskiva. Praktiskt om man ibland är fler och inte ha ett onödigt stort bord vardagsvis. Vill man snabbt kunna utöka bordet rekommenderar vi ett bord med en inbyggd skiva för att enkelt kunna förlänga bordet, en extraskiva fungerar såklart lika bra, men tänk på att du måste förvara den någonstans när den inte används och du ska orka med handhavandet att lägga i den och ta bort den med jämna mellanrum.

Att tänka på vid köp av matbord

Ett matbord är normalt drygt 70 cm (72-75 cm). De flesta matstolar är också anpassade för denna höjd. Benen måste kunna röra sig fritt men inte heller får långt avstånd, max 30 centimeter. Även om matborden nästan är standardiserade så är det bra att kolla upp vad som gäller på just det bordet som du är intresserad utav.

Ett högre matbord som man använder barstolar till har såklart andra mått, men även här gäller samma med max 30 cm från stolsits till bordsskiva.

Djupet på bordet är också det viktigt när man gör sitt val av köksbord. Ett mindre bord med ett inte lika stort djup gör att det inte får rum lika mycket saker på bordet.

En annan viktig sak när det gäller val av matbord är platsen för stolar runt omkring. Att trycka in fler stolar än vad som är lämpligt för bordets storlek är inte en bra idé. Det skapar kaos och kommer göra det trångt alla som sitter vid det. Se till att ha lite luft mellan varje stol, särskilt när det handlar om ett runt matbord, så kommer det bli trevligare för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *